Farvel Kina - goddag Danmark: Flere virksomheder flytter job hjem

Virksomheder i industrien henter i stigende grad deres produktion og dermed job tilbage til Danmark. Det er en dejlig udvikling, som der skal endnu mere skub i, mener Dansk Metal og Dansk Industri.
Dygtige medarbejdere med god forstand på ny teknologi er blandt årsagerne til, at flere og flere virksomheder flytter produktion hjem til Danmark. 
Dygtige medarbejdere med god forstand på ny teknologi er blandt årsagerne til, at flere og flere virksomheder flytter produktion hjem til Danmark.  Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix.

Flere og flere industri-virksomheder vælger at flytte arbejdspladser hjem til Danmark. Det kan nemlig i en del tilfælde bedre betale sig at fremstille ting i Danmark end i for eksempel Kina eller Polen.

Ifølge en rundspørge foretaget af Dansk Industri blandt 437 virksomheder, er der en klar tendens:

For seks år siden var det sådan, at for hver gang 40 virksomheder flyttede produktion ud af Danmark, var der kun én virksomhed, der flyttede fremstilling hjem.

Nu er det sådan, at for hver gang 40 virksomheder flytter produktion ud, er der 13 virksomheder, der henter produktion hjem. 

Den stigende hjemtagning af produktion vækker glæde hos Dansk Metal. 

- Jeg er i allerhøjeste grad glad for denne her tendens. Den viser nemlig, at når det gælder om at placere produktion, så er vi i Danmark i stand til at konkurrere med andre lande, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby, og fortsætter:

- Rygterne er stærkt overdrevne, når nogle taler om, at Danmark er på vej ned som produktionsland.

Robotter og dygtige folk

Den øgede tendens til hjemtagning fremgår også af en undersøgelse udført af Dansk Metal. Tendensen har flere årsager. 

- Hvor nogle virksomheder for år tilbage hjemtog produktion, fordi de havde brændt nallerne i udlandet, så handler det nu om, at vi i Danmark er tillokkende på nogle områder.

- Eksempelvis er vi stærke på anvendelse af ny teknologi - for eksempel robotter - og så har vi nogle dygtige og produktive medarbejdere, forklarer Thomas Søby. 

Stadig mere ud- end indflytning

Selv om der nu flytter arbejdspladser hjem igen, vokser træerne ikke ind i himlen.

Der flytter nemlig samlet set stadig betydelig mere produktion ud af Danmark end ind. Sådan bliver det også fremover.

Dansk Industri regner med, at det i de kommende år vil være sådan, at for hver gang fem virksomheder flytter produktion ud, er der to virksomheder, der flytter noget hjem. 

- Der er forskellige gode grunde til at flytte produktion ud - eksempelvis at komme nærmere på sine markeder. Men vores advarselslamper blinker virkelig, når virksomheder fortæller os, at de flytter produktion ud af landet, fordi de ikke kan få kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Det er meget alvorligt, siger vicedirektør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

På den baggrund opfordrer DI-vicedirektøren til, at der satses mere på uddannelse af blandt andre it-specialister og ingeniører.

Saftsuseme pligt til uddannelse

Dansk Metal mener også, at uddannelse er afgørende for, at vi i Danmark kan tiltrække og bevare job i industrien. 

- Kompetencerne skal være i top her i Danmark. Derfor har virksomhederne pligt til at sørge for, at ansatte har nem adgang til efteruddannelse, siger Thomas Søby, og fortsætter:

- Og medarbejderne har saftsusme pligt til løbende at efteruddanne sig. For den virksomhed man er på, ser med stor sikkerhed meget anderledes ud om fem-ti år.

Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, har flere gange sagt, at det at planlægge efteruddannelse, skal være lige så naturligt og vigtigt som at planlægge ferie. 

Ny teknologi skal være billigere

Hvis man skal have flere produkter med et 'made in Denmark' på, så skal virksomhederne tilskyndes til at investere i ny teknologi. 

Det vurderer både Dansk Metal og Dansk Industri og kommer med en opfordring til politikerne.

- Vi er ikke bange for ny teknologi, vi er bange for gammel teknologi, siger Thomas Søby, og fortsætter:

- De små og mellemstore virksomheder skal opfordres mere til at investere i ny teknologi. Det kan man blandt andet gøre ved, at de får mulighed for bedre at kunne afskrive investeringer i nye maskiner.

Med bedre afskrivninger slipper virksomhederne billigere i skat, når de investerer.

- Beskatningen af erhvervslivet har betydning for, hvor virksomhederne vælger at investere. Og her vil vi blandt andet gerne have ændret afskrivnings-reglerne for investeringer i it-udstyr og gjort dem mere tidssvarende, siger Kent Damsgaard fra Dansk Industri.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.