Farvel, Anker: Dybt rørende afsked med et politisk koryfæ

I dag bisættes den tidligere danske statsminister Anker Jørgensen.
Kisten bliver båret ud af kirken af Anker Jørgensens børn, et familiemedlem og Anker Jørgensens sekretær Lissa Galle.
Kisten bliver båret ud af kirken af Anker Jørgensens børn, et familiemedlem og Anker Jørgensens sekretær Lissa Galle. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Netop nu bisættes en af dansk politiks store koryfæer.

1300 mennesker er samlet i den store Grundtvigs Kirke i det københavnske nordvestkvarter for at sende den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen ud på sin sidste rejse.

Efter Anker Jørgensens eget ønske indledte Grønlænderkoret med at synge en bevægende sang.

Den tidligere biskop over Århus Stift Kjeld Holm står for selve bisættelsen. Han mindes i sin tale Anker Jørgensen som den folkelige statsminister, han var. 

- Der er skrevet meget om, at han var på fornavn med hele folket - og med rette. Det var ikke for at blive populær. Han forholdt sig til folket og det enkelte menneske. Folk og individ var ikke modsætninger. Folket var netop de mange individer, siger Kjeld Holm blandt andet.

Han fortæller også, at Anker Jørgensen ikke var meget for at tale om sin egen bisættelse. 

- Du finder nok noget at sige, jeg kan alligevel ikke høre det, siger Kjeld Holm, hvilket fik tilhørerne til at bryde ud i et fælles grin.

"Mennesket kom altid før systemet"

Den tidligere statsministers søn Lars Kvist Jørgensen taler også om sin far.

- Det store fremmøde varmer familien rigtig meget, indleder han sin tale. 

Han fortæller om Anker Jørgensens liv som familiefar og statsminister.

- Det handlede om det enkelte menneske. Humanisme var ikke abstrakt for dig, mennesket kom altid før systemet i hans øjne, siger Lars Jørgensen, der er Anker Jørgensens yngste søn.

Og Anker Jørgensen var ikke bare hele Danmarks statsminister, han var også i den grad et familiemenneske.

- Selv midt i den værste politiske krise kunne du koble fra, og være til stede med din familie, siger Lars Jørgensen til bisættelsen.

Men politikken og dens grundprincipper var vigtige for Anker Jørgensen.

- Demokrati har været din ledetråd hele vejen igennem. Du kæmpede for demokrati på alle livets områder. Også i familien, siger Lars Jørgensen og fortæller, hvordan de demokratiske principper også gjaldt i hjemmet på Borgbjergsvej i Sydhavnen i København, hvor Anker Jøgensen og familien boede i en menneskealder.

Og derfor sendte Lars Jørgensen også en tak til de mange fra Sydhavnen, der har mindet hans far med tilkendegivelser om, hvordan de husker ham. 

- Jeg tror ikke, at der er noget, når vi er døde. Men du skal vide, at du lever videre i vores tanker og i vores liv. Du havde evnen til at blive rørt, en kyniker var du ikke. Derfor glæder det mig at du snart skal ligge ved siden af vores mor ved Det Røde Hav på Vestre Kirkegård, siger Lars Jørgensen.

Uden for kirken smælder de røde faner, mens de også bliver vækket til live indenfor, da alle i kirken istemmer den klassiske arbejdersang 'Når jeg ser et rødt flag smælde'.

En god chef

83-årige Kjeld Olesen taler også til Anker Jørgensen. Udover at være en nær ven af den nu afdøde politiker var han også forsvarsminister, minister for offentlige arbejder og til sidst udenrigsminister i Anker Jørgensens regeringer i 1970’erne og 80’erne.

- Det har været et privilegium at have Anker som chef. Uden ministererfaring blev han kastet ud i det ragnarok, der opstod efter oliekrisen, men han stod distancen, siger Kjeld Olesen.

Han fremhæver Anker Jørgensens politiske bedrifter.

- Politiske modstandere har forsøgt at skabe en myte om at hans indsigt i samfundsøkonomi var begrænset. Det er heldigvis blevet modbevist af eksperter. Trods det smalle økonomiske råderum fik vi SU, efterløn og femte ferieuge, siger Kjeld Olesen. 

"Du var en hædersmand"

Også den nuværende socialdemokratiske formand Mette Frederiksen giver den afdøde Anker Jørgensen et par bevægende ord med på vejen. 

- Du er her ikke mere, men sådan føles det slet ikke. Du var en hædersmand, og du var Danmark, når Danmark er bedst. Du ville noget så enkelt, men svært, som et stærkt fællesskab. Fremskridtet er noget vi skraber sammen. Med hinanden og for hinanden, siger hun i sin tale.

Den tidligere formand har i den grad påvirket Socialdemokratiet.

- Kære Anker. I Socialdemokratiet er vi stolte over at have haft dig som formand. Vi ved, det er en tung arv at løfte. Du gjorde det, Anker. Du gjorde Danmark til et bedre sted at leve, siger Mette Frederiksen.

Anker Jørgensens kiste bliver båret ud af kirken af hans børn, et familiemedlem og hans tidligere sekretær Lissa Galle. Efter bisættelsen har Socialdemokratiet i samarbejde med Anker Jørgensens familie planlagt en mindehøjtidelighed på spillestedet Vega.

Til Anker Jørgensens bisættelse i Grundtvigskirken.

Opslået af Dennis Kristensen på 2. april 2016

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.