Farmor Joans modige juleforslag: Drop kalendergaverne

Joan Holm problematiserer i et debatindlæg i Politiken den udbredte tradition med at give børn kalendergaver.
Joan Holm mener, at december skal være hjerternes fest og ikke en forbrugerfest. 
Joan Holm mener, at december skal være hjerternes fest og ikke en forbrugerfest.  Foto: Scanpix arkiv

"Hvornår stopper denne overflod, og kunne man sætte noget andet i stedet?"

Sådan spørger Joan Holm i et debatindlæg i Politiken, hvor hun problematiserer den udbredte tradition med at give børn kalendergaver hver eneste dag i december.

Joan Holm, som selv er farmor, beskriver, hvordan både forældre og bedsteforældre i disse dage jager rundt for at finde de rigtige gaver til de kære poder. Men hun er ikke sikker på, det er besværet værd.

"Tit hører jeg også, at mange børn rynker på næsen og ikke er tilfredse med indholdet i de små pakker. Denne adfærd falder tilbage på os voksne. Det er os, der har påduttet børn december måneds gave- og forbrugerræs," skriver hun.

Joan foreslår i stedet en form for omvendt pakkekalender.

"I stedet får barnet til opgave hver dag i december til og med den 24. at finde et stykke legetøj, som de ikke længere leger med. Legetøjet puttes ned i en ’kalendersæk’, som gives til forskellige organisationer, der kan fordele gaverne," skriver hun.

På den måde kan børnene opleve den store glæde ved at give til andre børn i familier, hvor der ikke der ikke er råd til kalendergaverne, skriver hun. Vel at mærke en glæde som varer længere end glæden ved de ofte ligegyldige små ting, der ligger i kalenderpakkerne.

"Og tænk, hvis forældre og børn hver dag i december kunne finde en stille hyggestund med at finde dagens gave, pakke den ind og få en snak om, hvem de mon kommer til at gøre glad," skriver Joan Holm, som mener december skal være hjerternes fest og ikke en forbrugerfest.

Læs hele debatindlægget på politiken.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.