Farligt eller ej? Her er svar på fire mikroovns-myter
Der er fire skrøner, du gerne må få aflivet, før du begynder at varme din mad i mikroovnen og bliver bange for både det ene og det andet.
Nervøs for at bruge mikroovnen? Det skal du ikke være.
Nervøs for at bruge mikroovnen? Det skal du ikke være. FOTO: Scanpix


Skal/skal ikke opvarme gårsdagens rester i mikroovnen? Du er lidt betænkelig, for hører man ikke så meget om, at det kan være farligt?

Måske, men det er det faktisk ikke, hvis blot du husker at bruge den rigtig, skriver Prevention.

1. Du kan sagtens få vitaminer

Du tror måske fejlagtigt, at din mad mister alle sine vitaminer og gode egenskaber, hvis du varmer det i en mikroovn, men det sker ikke.

Du mister i hvert fald ikke mere, end hvis du koger eller steger din mad. Faktisk bliver maden varmet så hurtigt og ved så små temperaturer, at du mister langt mindre, end ved mange andre metoder.

2. Du får ikke farlige stråler

En mikroovn laver stråler, men ikke alle stråler er lige farlige og her kan du føler dig ret sikker, når du varmer din mad i din mikroovn.

Visse stråler giver kræft eller skader vores celler, men de findes på mange forskellige niveauer, og mikro-strålen er, som ordet indikerer, et af de mindst voldsomme. De er på ingen måde stærke nok til at have en indflydelse på dine celler, forklarer American Cancer Society.

Og er du stadig nervøs for at få stråling, når din mikroovn kører, skal du blot træde et skridt væk fra den og risikoen for potentiel stråling falder markant, forklarer læge og aktiv forsker indenfor strålings-fare, doktor Andrew Thatcher.

3. Din mad bliver ikke giftig

Der findes historier om, hvordan mad varmet i en mikroovn bliver giftig og mange steder er det især kød, der nævnes som den store fare.

Men de fleste forskere og undersøgelser viser et helt andet billede. De viser, at mikroovnen i sig selv ikke gør mere skade end andre opvarmnings muligheder.

- Alle opvarmningsmetoder kan skabe nogle giftige komponenter og her er opvarmning i en mikroovn blot en af dem, siger mediciner David Katz fra Yale Universitet.

Han påpeger, at opvarmning i en mikroovn er langt mere sikkert end andre mere gammeldags metoder.

4. Du skal være opmærksom på emballage

Selvom mikroovnen ikke er farlig, skal du være opmærksom på, hvad du opvarmer din mad i. Det bedste valg er at brug porcelæn eller keramik, fordi det er sikkert og ikke brændbart.

Du skal ikke bruge paptallerkner, aviser eller andet, der kan gå ild i. Du skal heller ikke bruge plastic, for det kan smelte og afgive farlige kemikalier til din mad.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.