Vold på jobbet

Farligt arbejde: Skærpet tilsyn udløser markant flere strakspåbud

I løbet af årets syv første måneder har Arbejdstilsynet givet flere strakspåbud om vold på bosteder, end de gjorde i hele 2015.
Antallet af såkaldte strakspåbud om vold og traumatiske hændelser er steget markant på bosteder for psykisk syge.
Antallet af såkaldte strakspåbud om vold og traumatiske hændelser er steget markant på bosteder for psykisk syge. Modelfoto: Scanpix

Slag, spark og spyt i hovedet: Det er farligt at gå på arbejde på landets bosteder for psykisk syge.

Nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at antallet af såkaldte strakspåbud om vold og traumatiske hændelser på bostederne er steget markant fra 2015 til 2016. På bostederne arbejder blandt andet sosu'er, socialpædagoger og sygeplejersker.

- Medarbejderne kan opleve skub, slag, at blive spyttet i hovedet, tvunget op i et hjørne, nikket en skalle eller andre former for vold og traumatiske hændelser. Vi reagerer med et påbud, når arbejdspladsens indsats i forhold til forebyggelse og håndtering af eftervirkningerne ikke matcher risikoen, forklarer Mette Thidemann, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet, til Avisen.dk.

Fem drab på fire år

I 2015 gav Arbejdstilsynet 72 påbud om vold og traumatiske hændelser på døgninstitutioner - herunder bosteder - og i hjemmeplejen. Men selvom der kun er gået syv måneder af 2016, er tallet i år allerede oppe på 64 påbud.

Udviklingen er endnu mere markant, når man ser på de tilfælde, der er så alvorlige, at der bliver givet strakspåbud om, at problemet skal løses med det samme.

Her blev der i 2015 givet 25 strakspåbud. I år er der allerede givet flere end hele sidste år tilsammen: 37 strakspåbud om vold og traumatiske hændelser er det foreløbig blevet til i 2016.

Ifølge Mette Thidemann skyldes udviklingen, at Arbejdstilsynet har været på en del flere besøg på bosteder i år end på samme tidspunkt sidste år. Tilsynet målretter sine tilsyn mod de virksomheder, som de forventer har de største problemer med arbejdsmiljøet.

- Derfor kan jeg heller ikke på nuværende tidspunkt sige, om udviklingen vil fortsætte resten af 2016. Men det er klart, at vi har en skærpet opmærksomhed omkring vold og trusler. Vi har jo desværre over de sidste fire år set en udvikling inden for området, hvor fem ansatte er blevet dræbt, så det gør selvfølgelig, at vi holder nøje opsyn, siger tilsynschefen.

FOA-boss: Kun toppen af isbjerget

Avisen.dk har i år beskrevet, hvordan ansatte på landets bosteder oplever vold og trusler som en del af hverdagen.

Avisen.dk fik i foråret en omfattende aktindsigt i Arbejdstilsynets rapporter, hvoraf det fremgik, at medarbejdere bliver truet med knive, nikket skaller og revet i håret af de psykisk sårbare beboere, de er ansat til at passe på. På flere bosteder oplever de ansatte ugentligt fysisk vold.

Samtidig har flere tragiske sager med drab på ansatte sat fokus på problemet. Senest i marts i år, hvor en 57-årig social- og sundhedsassistent blev knivdræbt af en beboer på bostedet Lindegården i Roskilde.

- Vores medlemmer oplever absolut flere hændelser med trusler og vold i socialpsykiatrien og på bostederne. Vi har haft fem drab på ansatte de sidste fire år, noget vi ellers aldrig har set før. Og da mange hændelser aldrig bliver anmeldt, tror jeg kun, at vi har set toppen af isbjerget, siger Dennis Kristensen, der er formand for fagforbundet FOA.

En undersøgelse blandt FOA’s medlemmer viste i december sidste år, at hver tredje ansatte i social- og sundhedssektoren var blevet udsat for vold og hver anden for trusler i løbet af året.

"Jeg sætter ild til dig"

Hos Dansk Sygeplejeråd har 36 procent været udsat for vold eller trusler inden for det seneste år.

- Den største del er verbale trusler. ”Du er en stor fed klam luder, der ender på traumeafdelingen”, ”jeg kan finde dig og dine børn, og hvis jeg ikke kan, så kender jeg nogen der kan”, ”jeg slår dig ihjel og uanset hvad, så husker jeg dig”, ”jeg kværker dig med mine bare hænder” eller ”jeg sætter ild til dig” er eksempler på trusler, vores medlemmer er blevet udsat for. Det kan også være truende adfærd som at blive trængt op i en krog. Men 12 procent har også oplevet fysisk vold som slag, spark og bid eller at blive spændt ben for, siger analysekonsulent i Dansk Sygeplejeråd Louise Sørensen til Avisen.dk.

Ifølge de ansattes organisationer skyldes problemet især, at både ansatte og borgere bliver presset i den nedskæringsramte plejesektor.

- Vi har set betydelige besparelser på psykiatrien og antallet af senge, og har samtidig en udvikling, hvor flere af patienter rykkes fra de store institutioner over til den ambulante behandling uden at de nødvendige ressourcer følger med. Derfor tror jeg desværre også, at udviklingen vil fortsætte, hvis der ikke bliver grebet ind, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Fakta: Påbud fra Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet giver påbud til arbejdspladser, når arbejdsmiljøet ikke lever op til sine pligter efter arbejdsmiljøloven.

Det mest tilskærpede er de såkaldte strakspåbud, som betyder, at der er tale om et så alvorligt arbejdsmiljøproblem, at det skal udbedres med det samme.

Ved andre typer påbud får arbejdspladsen typisk en frist til at løse problemet, men kan fortsætte produktionen imens.

Kilde: Arbejdstilsynet.dk 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.