Farlige forhold på mega-byggeri: "Det er pinligt. Meget pinligt"

Det er flovt for staten, at den har så dårligt styr på sikkerheden på sin egen byggeplads. Det mener elektriker og arbejdsmiljø-repræsentant, som arbejder på megabyggeri i København.
Det er pinligt, når staten ikke en gang på sine egne byggerier kan sørge for, at sikkerheds-reglerne bliver fulgt . Det mener en elektriker. Han fortæller om håndværkere, der som her går rundt uden maske på i en sky af kræftfremkaldende støv. 
Det er pinligt, når staten ikke en gang på sine egne byggerier kan sørge for, at sikkerheds-reglerne bliver fulgt . Det mener en elektriker. Han fortæller om håndværkere, der som her går rundt uden maske på i en sky af kræftfremkaldende støv.  Foto: Privat.

- Det er pinligt. Meget pinligt for blandt andre Bygningsstyrelsen. Staten burde da om nogen have styr på sikkerheden.

Ordene kommer med eftertryk fra elektriker og arbejdsmiljø-repræsentant Thomas Pedersen. Han arbejder på et megabyggeri i København, hvor staten får en 75 meter høj bygning tæt på Rigshospitalet, hvor der skal forskes i sundhed.

Det pinlige består i, at sikkerheden ifølge Thomas Pedersen længe har været for dårlig på byggeriet til 1,5 milliarder kroner. Bygherren er Bygningsstyrelsen, som hører under staten.

Han har set en masse farlige brist i sikkerheden, mens han har arbejdet på den såkaldte Mærsk Bygning på Blegdamsvej i København.

Stor fare for at styrte ned

Thomas Pedersen kommer med en række eksempler på dårlig sikkerhed for håndværkerne.

- Der er flere tilfælde, hvor huller i etagedækket ikke er blevet spærret af. Hvis du ryger ned gennem sådan et hul, kan det gå helt galt, siger Thomas Pedersen, og fortsætter:

- Elefantriste mellem etagerne er kun afdækket med papir. Det vil sige skruetrækkere, elektroder og andre ting kan falde ned og ramme folk.

Han har også lagt mærke til, hvordan kraner har ført brædder, gipsplader og andet tungt materiale hen over hovederne på folk på pladsen.

- Nogle gange gik der en mand nedenunder kranen med en fløjte for at advare folk på pladsen. Det er noget, man kan gøre undtagelsesvis. Men her var det normen, siger Thomas Pedersen, og fortsætter:

- I stedet burde man have lavet en transportkorridor, hvor det kunne foregå sikkert. Det kan være livsfarligt, hvis materiale falder ned fra en kran, fortæller Thomas Pedersen.

Problemer bliver ikke løst

Thomas Pedersen har flere gange oplevet, at byggeledelsen har ladet hånt om ønsker fra håndværkerne på pladsen. Han kommer med et eksempel:

- I en periode arbejdede jeg på en etage, hvor det flød med bunker af gulvflager og kvartsstøv. Så bad jeg om at få sat en støvvæg op. Men der skete ingenting, selv om jeg bad om det flere gange over en uges tid, beretter Thomas Pedersen, og fortsætter:

- Til sidst fik jeg bare besked på at arbejde et andet sted på byggeriet. Da jeg forlod den etage, gik der en mand rundt og sleb gulve af. Han var inde midt i en sky af støv og havde ikke maske på.

Svært at ændre noget

Thomas Pedersen er frustreret over den måde, som arbejdet med sikkerheden på pladsen foregår på.

- Når Arbejdstilsynet er der, viser sikkerheds-koordinatoren vilje til forbedringer. Men i rigtigt mange tilfælde, bliver det ved de gode viljer, siger Thomas Pedersen.

Byggeriet har stået på siden 2012 og ventes færdigt næste år. Undervejs er og har det været en sej omgang for Thomas Pedersen som arbejdsmiljø-repræsentant.

- Vi oplever at påpege problemer med sikkerheden igen og igen over for byggeledelsen, og alligevel sker der ingenting. Arbejdet med sikkerheden på denne plads er meget frustrerende, siger Thomas Pedersen.

Styrelse: Unfair kritik

Kritikken fra Thomas Pedersen er ikke fair. Det synes Jan Quitzau Rasmussen, som er projektdirektør i Bygningsstyrelsen.

- Det er simpelthen forkert at påstå, at vi ikke har fokus på arbejdsmiljøet. Tværtimod er vi meget opmærksomme. Det er jo ikke etisk forsvarligt, hvis der sker alvorlige ulykker på grund af dårlig sikkerhed. Så vi stiller meget præcise krav til alle involverede i vores projekter, Jan Quitzau Rasmussen til Avisen.dk.

Han svarer også i anden artikel på kritik af styrelsens rolle i byggeriet af Mærsk Bygningen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.