Farlig sygdom skal opdages tidligere: Mere dødelig end blodpropper og kræft

I Danmark har tusindvis sygdommen KOL uden at vide det. Nu fremlægger regeringen plan for at bekæmpe sygdommen
KOL gik tidligere under navnet rygerlunger
KOL gik tidligere under navnet rygerlunger Foto: Scanpix

Omkring 170.000 danskere er diagnosticeret med lungelidelsen kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), der tidligere gik under navnet rygerlunger.

Mindst lige så mange har ifølge Sundhedsstyrelsen sygdommen uden at vide det.

Mandag fremlægger regeringen i samarbejde med Danske Regioner og Kommunernes Landsforeningen en handlingsplan for, hvordan blandt andet KOL kan opdages tidligere, så mange hospitalsindlæggelser kan undgås.

Det skriver Politiken.

- Vi skal sætte ind med den rette behandling på et langt tidligere tidspunkt end i dag. KOL er en sygdom, vi ikke kan helbrede, men vi kan sikre langt flere gode leveår med tidlig opsporing og den rette behandling, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) til avisen.

Konkret er målet, at 360.000 danskere over de næste fire år skal have testet deres lungers funktionsevne ved et enkelt pust i et plastikrør hos lægen.

Pustet skal sikre, at omkring 90.000 danskere, der i dag går rundt med KOL, får opdaget sygdommen tidligere, så nedbrydningen af lungevævet forsinkes eller ligefrem stoppes.

Regeringen har allerede afsat 250 millioner kroner over fire år til lungesatsningen som led i en kronikerstrategi, og til marts skydes en landsdækkende lungekampagne i gang.

Hos Lungeforeningen er man glad for planerne.

- Det er vidunderligt, at vi for første gang i danmarkshistorien, siden bekæmpelsen af tuberkulose for hundrede år siden får et entydigt fokus på lungesygdomme, siger bestyrelsesformand Johannes Flensted-Jensen til Politiken.

Det var den tidligere SR-regering, der i det sundhedspolitiske udspil "Jo før - jo bedre" fra 2014 offentliggjorde lungesatsningen, som V-regeringen nu har taget til sig.

KOL menes at koste omkring 3500 danskere livet hvert år. Derudover står sygdommen for omkring hver tiende hospitalsindlæggelse.

Foruden tidligere behandling af KOL-patienter indeholder den politiske lungesatsning blandt andet også et undersøgelsesprogram for børneastma og et kompetenceløft for lungesygdomme hos de praktiserende læger.

faktaboks
  • KOL har højere dødelighed end blodpropper og kræft. Lidelsen, der tidligere gik under navnet rygerlunger, koster over 3000 danskere livet om året.
  • Omkring 350.000 personer vurderes at have KOL i Danmark. Halvdelen er ikke diagnosticeret.
  • 90 procent af patienter med KOL ryger eller har røget, og flere kvinder end mænd dør af sygdommen.
  • Forekomsten af KOL er dobbelt så høj blandt borgere med ingen eller kort uddannelse i forhold til borgere med mellemlang eller lang uddannelse.
  • KOL er den sygdom, der bidrager mest til den samlede ulighed i sygelighed og dødelighed i Danmark.
  • Under halvdelen af patienterne med svær KOL får medicinsk behandling. Korrekt behandling af KOL kan reducere 25 procent af sygdomsbyrden.
  • Risikoen for at dø ved indlæggelse for KOL er syv procent og 25 procent i det efterfølgende år. Det er højere dødelighed end både blodprop i hjertet og de fleste kræftformer.

 

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Danmarks Lungeforening

UDVID

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.