Fare for nabokrig: Foråret kommer - det gør støjen fra den anden side af hækken også

Mere end hver tredje haveejer er i disse uger i farezonen for at ryge i totterne på naboen. Årsagen er oftest de motoriserede haveredskaber.
Stemningen bliver nok ikke meget bedre mellem naboer, hvis der fyres op under en havetraktor.
Stemningen bliver nok ikke meget bedre mellem naboer, hvis der fyres op under en havetraktor. Foto: Scanpix/arkiv

Det er ikke kun foråret som stille kommer, det er også potentielle nabokrige, som står for døren.

For mens alting spirer lystigt og grønnes, så trækkes alskens havemaskiner ud af skurene i de danske parcelhus-haver.

Nu skal træer og buske og, ikke mindst, græsset have nogle tæsk med fars maskinpark, synes hannerne i husstanden at tænke.

Men det betyder også, at den stille stund i den lune forårssol spoleres. Vinen i glasset bliver lidt småsurt og kaffen i koppen bliver noget lunken.

Det er nærmest umuligt, at være i sync med alle de andre i udstykningen, så man kan være sikker på, at ham klovnen henne i nummer 17 nok skal trække i snoren på sin seks hestes græsslåmaskine, netop som man har sat sig efter et par timer med den forsigtige rosensaks.

Os haveejere kender det. Det sker år efter år. Og eksperterne kender det, men de ved også i undersøgelsernes og erfaringernes hellige navn, at intet kan stoppe en dansker med spirende græsplæne og benzin i tanken.

- Der er ingen tvivl om, at vi nærmer os højsæson for nabokonflikter. Når vi kommer ud af vores huse efter en lang vinter og går i haven, så støjer og larmer det. Vi klipper ned og bygger nyt. Og det skaber alle mulige forskellige konflikter. Men det, der ligger nedenunder dem alle, er oplevelsen af, at naboen ikke viser hensyn, siger Anne-Marie Christensen til Kristeligt Dagblad. Hun er antropolog og ekspert i konfliktløsninger.

Der forelægger ingen tal for, hvor mange nabokrige der huserer blandt husejere. Men Boligsiden.dk foretog sidste år en undersøgelse blandt brugerne af sitet. Her var konklussionen, at mere end hver tredje - 39 procent - var så generet af naboen, at de overvejede at flytte alene af den grund.

Det er støj fra husdyr og motoriserede haveredskaber, der sammen med fester scorer højest, når det gælder nabokonflikter.

Efter støjsagerne kommer sagerne om, hvordan hæk og hegn skal indrettes, men de seneste 10-15 år er det de allestedsnærværende trampoliner og deres hoppende unger, som ofte er kilden til uvenskab mellem naboer.

Fem gode råd før nabokrigen bryder ud

Kristeligt Dagblad lister følgende fem gode råd op:

- Tæl til 10 og lad vreden fordampe, før du går derover/op/ned.

- Vælg det rigtige tidspunkt på dagen.

- Spørg venligt, hvad det er, vedkommende laver, der larmer sådan.

- Sig ”kan vi finde en løsning” i stedet for ”du skal opføre dig anderledes”.

- Kom selv med forslag til at løse problemet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.