"Fantastisk fortælling": Lolland har Europas bedste offentlige arbejdsplads

Lolland Kommunes Center for Socialpsykiatri er den højest placerede offentlige arbejdsplads på ny liste over Europas bedste arbejdspladser.
- Det er en fantastisk medarbejderstab, vi har, siger leder af Lolland Kommunes Center for Socialpsykiatri Michael Christensen. Her ses nogle af de ansatte.
- Det er en fantastisk medarbejderstab, vi har, siger leder af Lolland Kommunes Center for Socialpsykiatri Michael Christensen. Her ses nogle af de ansatte. Foto: Scanpix arkiv

- Jeg er en glad mand. Det er jo en fantastisk fortælling, det her.

Sådan siger Michael Christensen, som er leder af Lolland Kommunes Center for Socialpsykiatri, til Avisen.dk.

Han er glad, fordi den arbejdsplads, han har stået i spidsen for siden 2007, for tredje år i træk placerer sig som den bedste offentlige arbejdsplads i Europa på den seneste liste fra rådgivnings- og analyseorganisation Great Place to Work. 

Det på trods af, at Udkantsdanmark og socialpsykiatri ikke umiddelbart er en cocktail, der rimer på positive mediehistorier.

- På papiret burde det ikke kunne lade sig gøre, jo. Det er i Lolland Kommune, som ingen ressourcer har og indenfor psykiatrien med en svær borgergruppe, siger Michael Christensen til Avisen.dk.

Ikke desto mindre er det altså lykkedes at skabe en arbejdsplads, hvor samtlige af de adspurgte ansatte får nyligt har svaret “ofte sandt” eller “næsten altid sandt” til udsagnet: ”Alt taget i betragtning mener jeg, det er et rigtig godt sted at arbejde”.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Great Place to Work, som siden 2003 har kåret Europas bedste arbejdspladser. 

Lolland Kommunes Center for Socialpsykiatri er med i kategorien for mellemstore arbejdspladser. Næsten alle virksomhederne på listen er private, men to offentlige arbejdspladser har formået at komme med i top 50 - begge er danske. 

Lolland Kommunes Center for Socialpsykiatri indtager en flot 10. plads, mens Herning Kommunale tandpleje ligger på 48. pladsen.  

Det handler om tillid

Center for Socialpsykiatri, Lolland dækker over bosteder, døgnboliger og væresteder til psykisk syge borgere i kommunen. Derudover tilbyder centeret hjælp i eget hjem og har medarbejdere på gadeplan. 

Når de omkring 100 socialpædagoger og sosu'er, som er ansat på arbejdspladsen, trives i så høj grad, handler det først og fremmest om, at ledelsen tør slippe kontrollen og vise medarbejderne tillid, vurderer Michael Christensen.

- Jeg synes det er tåbeligt, hvis man som leder ansætter de rigtige medarbejdere med de rette kompetencer, og det første man så gør, er at tage ansvaret fra dem. Jeg har det lige omvendt, siger han og fortsætter:

- På den måde går vi lidt imod strømmen. I det offentlige i dag er man meget detailstyret. Det er vi ikke hos os, for vi tror på, at medarbejderne kan udfylde rollen.

Tilliden og de vide rammer skaber ikke bare ansvarsfulde medarbejdere. Det resulterer også i et miljø, hvor de ansatte tør åbne munden og kritisere ledelsen. Det gør, at Michael Christensen bedre kan tage de rigtige ledelsesmæssige beslutninger, forklarer han.

Samtidig er de ansatte ikke bange for at indrømme, hvis de begår en fejl. 

- Hvis en medarbejder har trådt forkert, så spørger vi hinanden, hvad vi kan vi lære af det. Det er så lavpraktisk det hele, så man tror det er løgn, siger han.

For Michael Christensen handler det i høj grad om, at skabe samhørighed blandt medarbejdere og ledelse og en forståelse af, at man er sammen om en en fælles opgave. Det er lykkedes, siger lederen og tilføjer:  

- Det er en fantastisk medarbejderstab, vi har. Jeg går og kniber mig selv i armen hver eneste dag, når jeg kører hjem.

Lavt konfliktniveau

Socialpsykiatrien og den manglende sikkerhed på landets bosteder har været under stor mediebevågenhed i løbet af foråret, efter en medarbejder på bostedet Lindegården i Roskilde blev dræbt af en psykisk syg beboer i påsken.

Derfor har Michael Christensen det også lidt ambivalent med kårringen, når han kigger rundt på sine kolleger og ser, hvordan socialpsykiatrien er under pres, fortæller han.     

På Lolland Kommunes Center for Socialpsykiatri har behovet for magtanvendelse været begrænset. Det er kun sket i en håndfuld tilfælde siden 2007, siger Michael Christensen, som ikke oplever, at hans medarbejdere er bange for at gå på arbejde. 

- Vi har nogle områder, hvor belastningsgraden er højere end andre, men det, at man tør og kan handle og træffe selvstændige beslutninger i mødet med borgerne - at man selv kan afveje situationen og handle pragmatisk - det gør rent faktisk at konfliktniveauet falder, siger han.

Råd til efteruddannelse

Den høje trivsel blandt medarbejderne er ikke kun med til at skabe et godt arbejdsmiljø. Det er også med til at frigøre ekstra ressourcer. Sygefraværet er faldet støt, fortæller Michael Christensen, og det har blandt andet givet råd til at sende medarbejderne på efteruddannelse.

Der er også blevet råd til gennemgående renoveringer, som er lavet ud fra idéen om "helbredende arkitektur," fortæller Michael Christensen. 

- Vi har renoveret og opgraderet vores bygninger, så de er lækre. Hvis der er inspirerende omgivelser, bliver man inspireret som menneske. Det er gennemgående i hele organisationen, siger han.

Great Place to Work - Europas 100 bedste arbejdspladser

På alle de arbejdspladser, der deltager i undersøgelsen, modtager enten alle eller op til 400 tilfældigt udvalgte medarbejdere et spørgeskema, som måler graden af tillid, stolthed og fællesskab på arbejdspladsen.

Alle deltagende arbejdspladser udfylder endvidere en Kulturprofil, som omhandler arbejdspladsens kultur og tiltag, politikker og daglig praksis inden for HR og ledelse.

Listen med Europas 100 Bedste Arbejdspladser er opdelt i tre kategorier:

  • 50 Bedste Mellemstore arbejdspladser (50-499 medarbejdere).
  • 25 Bedste Store arbejdspladser (flere end 500 medarbejdere)
  • 25 Bedste Multinationale arbejdspladser
  • 18 af Europas 100 bedste arbejdspladser er danske.

Det samlede overblik fås på greatplacetowork.dk.

Det er 14. gang Great Place to Work offentliggør listen med de 100 Bedste Arbejdspladser i Europa. Den første liste blev offentliggjort i samarbejde med Europakommissionen i 2003

Kilde: Great Place to Work

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.