Fantaserer du om ferie? Her er sundt at rejse hen

Snakker I allerede om, hvor jeres næste ferie skal gå til, så overvej en efterårsferie i et land med bjerge og bakker – det er nemlig godt for dit heldbred, gør dig gladere og tyndere.
Overvej, om du ikke skal rejse til et bjergrigt område næste gang. Det er godt for dig!
Overvej, om du ikke skal rejse til et bjergrigt område næste gang. Det er godt for dig! Foto: SCANPIX arkiv

Af Mette Skøtt, Traffic Center, Aller Media

Sommeren er slut, vejret stinker og det er på tide at drømme om den næste ferie, for at holde gejsten oppe. Og den næste ferie kan meget passende gå til et sted, hvor du har mulighed for at vandre i bjerge eller høje bakker, for det er ikke bare utrolig smukt og fredfuldt, det er også meget sundt for dig, skriver Huffington Post.

Mavesmerter og kramper? Det er derfor. Se på femina.dk hvad du gør forkert

Først og fremmest vil tid i smukke omgivelser give dig ro, og du vil få lyst til at bevæge dig og være fysik aktiv. Luften er renere og ikke nær så forurenet som i byen, derfor vil en rask gåtur eller løbetur føles bedre og knap så stressende.

Kæmper du med dit humør, og er du stresset eller deprimeret, så kan den friske bjergluft og skovområder gøre dig godt, viser undersøgelser fra Kyoto University. Den slår blandt andet fast, at bruger du tid i naturen og områder med beplantning, så vil det påvirke dit humør i en positiv retning og hjælpe dig med at bekæmpe depression.

Bliver du fed af havregryn? Læs svaret på Søndag.dk

Det er altså direkte terapeutisk for dig at bruge tid i bjergene, især de med mange træer og planter. Men er et roligt sind ikke nok til at overbevise dig om, at næste ferie skal foregå i højderne, så kan en god fysik måske gøre det.

Dit hjerte vil have godt af tid i bjergene, viser undersøgelser bragt i The Journal of Epidemiology and Community Health, hvor doktor Benjamin Honigman forklarer det således:

- Lavere iltindhold ansporer visse gener, og vi tror, at de gener kan ændre den måde, som hjertemusklen fungerer på. Der kan også produceres nye blodkar, som skaber nye vej for gennemstrømningen til hjertet.

Hvordan er du bygget? Prøv kropstypeberegneren på femina.dk

Et liv i bjergene styrker altså dit hjerte, og det hjælper dig også med at bekæmpe overvægt.

- Vi har vidst siden en gang i 1920, at hvis du går i rigtig store højder, så vil du tabe dig, siger direktøren for Altitude Research Center, Robert Roach.

Andre forskningsresultater peger i samme retning, og selvom en ferietur hverken er et fast liv i bjergene eller nødvendigvis bringer dig enormt højt op, så vil din krop være glad for luftforandringerne, de fysiske udfordringer og højden, som uanset hvad vil arbejde for dit hjerte og din vægt.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.