Fandt historisk vikinge-guldskat: Amatør-arkæologer får stor findeløn

Tre amatørarkæologer har i sidste uge fundet syv armringe i guld og sølv på en mark i Jylland.
Amatørarkæologer har fundet syv armringe fra vikingetiden.
Amatørarkæologer har fundet syv armringe fra vikingetiden. Foto: Scanpix

Omkring 200.000 kroner så meget lyder de foreløbige beregninger på findelønnen for Danmarkshistoriens største vikingeguldskat, som tre amatørarkæologer har fundet på en mark i Vejen-området i det sydvestlige Jylland.

Det skriver DR Syd.

Men selvom det er en stor findeløn, så har det aldrig været målet for de tre amatørarkæologers skattejagt, siger Poul Nørgaard Pedersen, der er en af de tre amatørarkæologer.

- Det med danefægodtgørelse er ikke noget, vi har gået og spekuleret på, for det er jo ikke derfor, at vi gør det her, forklarer Poul Nørgaard Pedersen til DR Syd.

For ham og de to andre amatørarkæologer, Marie Aagaard Larsen og Kristen Nedergaard Dreiøe, handler det om at komme ud og gå i naturen og komme tæt på historien.

- Det er selvfølgelig en bonus at få, men det er slet ikke derfor, vi gør det. Vi gør det, fordi det er dejligt at gå ude i naturen, og det er dejligt at finde historie i jorden, siger Poul Nørgaard Pedersen.

Det at finde guld fra gammel tid er en meget stor og helt speciel oplevelse, siger Marie Aagaard Larsen.

- Et ord, jeg aldrig bruger, er ærefrygt, men det er det bedste ord, der beskriver det. Det føltes som torden og lynild, der gik igennem mig, fortæller en glad Marie Aagaard Larsen.

- Jeg er virkelig en stolt amatørarkæolog i dag, siger hun til DR Syd.

Inden for arkæologien skelner man mellem enkeltfund og skattefund. Historiens største enkeltfund er Tissø-ringen på ca. 1,9 kilo guld, der blev fundet på Vestsjælland. De nyfundne syv armringe er det største skattefund fra vikingetiden, fordi fundet består af flere genstande.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.