Familieguru Lola Jensen afslører: Jeg er særligt sensitiv

Hun er kendt og elsket af mangt en forælder landet over, som valfarter til hendes foredrag, ligesom hendes bøger er utroligt populære. Men måske var hun aldrig blevet så dygtig, hvis det ikke det var for hendes fintfølende evner.
"Jeg havde jo den der fornemmelse for, hvordan andre mennesker har det, så det var temmelig indlysende, at jeg skulle beskæftige mig med mennesker og allerhelst børn."
"Jeg havde jo den der fornemmelse for, hvordan andre mennesker har det, så det var temmelig indlysende, at jeg skulle beskæftige mig med mennesker og allerhelst børn." Foto fra Lolajensen.dk

Ifølge Lola Jensen selv, så er det på ingen måde et tilfælde, at hun er endt med at hjælpe og støtte mennesker med små og store problemer i familielivet. Lige siden hun var barn, har hun haft en god følelse for andres sindsstemninger.

Lola Jensen var derfor ikke ret gammel, før hun vidste, hvad hun skulle beskæftige sig med som voksen.

- Jeg var egentlig det, man i dag kalder særligt sensitiv, men jeg foretrækker at bruge udtrykket følsom om børn med et fintfølende sind, så man ikke bliver sat i bås. Jeg havde jo den der fornemmelse for, hvordan andre mennesker har det, så det var temmelig indlysende, at jeg skulle beskæftige mig med mennesker og allerhelst børn. I 1980 blev jeg færdiguddannet som socialpædagog, og efter to års arbejde i en børnehave fik jeg job på et behandlingshjem for børn med sociale problemer, siger Lola Jensen.

Asmus græd og græd det første år af sit liv og sov næsten ikke: Først som næsten treårig fandt man ud af, hvad der var galt. Læs historien på Familiejournal.dk

Den hemmelige ingrediens

Hun var med til at starte et helt nyt kapitel inden for familievejledning i Danmark. Det handlede om at give hjælp til selvhjælp i stedet for blot løftede pegefingre. Derudover opdagede hun, at der er et ganske særligt middel, som virkelig kan løsne tilspidsede situationer op.

- I stedet for løftede pegefingre og overordnet snak om generelle problemer, når vi besøgte familier, havde vi lært at bruge nogle såre enkle metoder. Først og fremmest hvor vigtigt det er at konkretisere de akutte problemer. Dernæst var det en gave at opdage, hvordan humor virker i stort set alle sammenhænge. Jeg lærte at spille skuespil, så jeg bedre kan illustrere over for både forældre og børn, hvordan de kommunikerer med hinanden. På den måde er det meget nemmere at se, hvordan man selv virker på sine familiemedlemmer, og meget ofte bliver stemningen lysere og lettere, fordi vi kan grine af situationerne, siger familievejlederen.

Camilla anede ikke, hun var gravid, da hun pludselig fik veer: Læs hendes historie på Familiejournal.dk

Vi skal blive bedre til at gøre, som vi siger
Lola Jensen har dog også en lille opsang til forældre generelt. Der er nemlig et stykke fra tanke til handling, når hun har været ude at tale med en familie.

- De er fantastiske, når man taler med dem på tankeplan, så kan de alt. Men når det kommer til handling, kommer individualismen og egoismen op. Megen opdragelse og almindelig høflighed bliver udliciteret til folkeskolen, siger hun.

Her er dermed Lola Jensens gode råd til alle forældre:

- Tag ansvar for dine børn. Lær dem praktiske kompetencer, og sørg for, at de som resultat af din egen opførsel får respekt for dig. Forældre skal være en autoritet over for deres egne børn, ligesom lærerne skal være det i skolen.

- Tøm jeres børns skoletasker for tingeltangel, så der er mere ro i undervisningen.

Og det vigtigste:

- Kom helt ned i hjertet, og føl efter, hvor dit barn er. Stol på, at dit barn kan kalde dig op, hvis du lytter efter med hjertet.

Mary Steensgaard, redigeret af Lisbeth Madsen, Familie Journal, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.