Falcon 9 raket eksploderede på testrampe i Florida

En rumraket fra Elon Musks SpaceX eksploderede på Cape Canaveral i USA få dage før opsendelse.

En eksplosion ødelagde torsdag en Falcon 9 raket, som tilhørte Elon Musks SpaceX.

Rumraketten eksploderede under en rutinetest på rumfartscentret Cape Canaveral i Florida i USA. Eksplosionen rystede bygninger, der lå kilometer væk, og sendte en stor sort røgsky op i luften.

SpaceX oplyser, at ingen kom noget til ved eksplosionen.

Det var ved en rutinemæssig afprøvning af rakettens motorer, at eksplosionen skete, hvorved raketten og en israelsk kommunikationssatellit gik tabt.

SpaceX-raketten skulle have været opsendt lørdag med kommunikationssatellitten Amos 6. Facebook vil udnytte denne satellit til at øge tilgangen til internettet i Afrika.

En Falcon 9-raket fra SpaceX skrev rumhistorie sidste år, da hovedraketten efter 10 minutters flyvning vendte tilbage til Jorden og landede intakt.

Raketten medbragte 11 telekommunikationssatellitter, der efter frigørelsen fra hovedraketten fortsatte ud i rummet. Den store bedrift ved opsendelsen var dog, at det lykkedes at gennemføre en landing af hovedraketten, som kan genbruges.

SpaceX, som har hovedsæde i Californien, forsøger at revolutionere raketindustrien, der i øjeblikket taber millioner af dollar, fordi raketter ikke kan genbruges og sendes op flere gange.

Musk, der har selskaberne Tesla Motors og SolarCity, havde fået SpaceX genoprettet efter en ulykke i juni 2015, som ødelagde en last, der skulle have været sendt op til Den Internationale Rumstation.

SpaceX blev dannet i 2002 med en erklæret hensigt om at gøre rejser til Mars mulige at betale. Selskaber vil i 2018 sende dets første ubemandede rumfartøj til Mars. Det er planen at sende mennesker til Mars allerede i 2024.

SpaceX, der står bag Falcon 9-raketten, havde sidste år succes med en kontrolleret landing, hvormed det tog et vigtigt skridt i retning af genbrug af løfteraketter frem for at kassere vragrester.

SpaceX har opsendt flere end 60 raketter, hvilket har en samlet værdi af otte milliarder dollar (omkring 50 milliarder kroner).

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.