FAKTA: Tilslutning til HPV falder

Andelen af piger, som vaccineres mod livmoderhalskræft, falder. I alt er en halv million kvinder vaccineret.
HPV-vaccinen har siden 2009 været en del af det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinationen gives, når pigerne fylder 12 år. (Sisse Dupont/POLFOTO/arkiv)
HPV-vaccinen har siden 2009 været en del af det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinationen gives, når pigerne fylder 12 år. (Sisse Dupont/POLFOTO/arkiv) Foto: SISSE DUPONT/POLFOTO

Gennem de seneste år er antallet af indberetninger om bivirkninger hos HPV vaccinerede piger steget. Det kan være forklaringen på, at tilslutningen til vaccinationen falder.

Læs her om vaccinationen:

* HPV-vaccinen har siden 2009 været en del af det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinationen gives, når pigerne fylder 12 år.

* Den største tilslutning til vaccinationerne findes blandt piger født i 1998, 1999 og 2000. I de årgange er 90 procent vaccineret. Andelen er faldet til 71 procent blandt piger født i 2002.

* I alt er omkring 500.000 danske kvinder vaccineret. På verdensplan omkring 72 millioner.

* En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at fra 2009 til medio 2015 har 1589 piger indberettet bivirkninger af vaccinationen. Rapporten anslår, at 543 har alvorlige bivirkninger.

* En EU-rapport fastslår, at der ikke er sammenhæng mellem vaccinen og de trætheds - og smertesymptomer, som mange af de vaccinerede kvinder mærker.

* Hvert år udvikler omkring 370 danske kvinder livmoderhalskræft, og årligt mister cirka 100 livet på grund af sygdommen.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.