FAKTA: Sådan er reglerne for din sommerferie

Alle har ret til tre ugers sammenhængende sommerferie og ret til kompensation, hvis man slet ikke holder ferie
Stadig flere holder en kort sommerferie. Samtidig bruger mange smartphonen til at tjekke mails. Det er vigtigt at koble af og samle nye kræfter (Arkivfoto).
Stadig flere holder en kort sommerferie. Samtidig bruger mange smartphonen til at tjekke mails. Det er vigtigt at koble af og samle nye kræfter (Arkivfoto). Foto: Van Norde Ernst/Polfoto

* Alle lønmodtagere i Danmark er omfattet af ferieloven med undtagelse af direktører med bestemmende indflydelse på drifte. Også selv om virksomheden ikke har overenskomst.

* Et ferieår løber fra 1. maj til 30. april. I et ferieår bruger du den ferie, som du har optjent i det foregående kalenderår.

* Du har ret til at holde din såkaldte hovedferie i perioden mellem 1. maj og 30. september. Hovedferien består af tre sammenhængende ugers ferie

* Du kan aftale med din arbejdsgiver, hvornår i perioden du skal holde din ferie.

* Hvis ikke, I kan blive enige, så skal arbejdsgiveren varsle dig tre måneder før, at du bliver bedt om at holde din hovedferie. De to sidste uger af din ferie kan arbejdsgiveren give dig besked på at holde med en måneds varsel.

* Arbejdsgiveren har pligt til at tage hensyn til medarbejdere med skolesøgende børn i ferieplanlægningen.

Kilder: borger.dk og Ingeniørforeningen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.