FAKTA: Sådan er det svenske valg
22. marts går svenskerne til valg, efter at regeringen kom i mindretal. Bliv klogere på svenskernes valg her.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE


Sverigedemokraterna sikrede onsdag flertal for de borgerliges forslag til en ny finanslov, hvilket medførte, at den svenske regering kom i mindretal.

Derfor udskriver Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, valg til afholdelse 22. marts.

Det er første gang siden 1958, at der er valg i utide i svensk politik.

Her kan du læse mere om svenskernes valg:

* Det seneste valg blev afholdt for blot to og en halv måned siden, nemlig 14. september. Dengang valgte svenskerne politikerne til parlamentet, Riksdagen, kommunerne og landsting (regioner).

* Sverige har såkaldt negativ parlamentarisme, så statsministeren kun skal gå af, hvis der er et flertal imod ham. Det var det, der gjorde, at statsministeren onsdag udskrev valg.

* Spærregrænsen i Sverige er på fire procent, og der skal i alt fordeles 349 pladser i Riksdagen.

* Svenske partier opstiller på lister, hvor det er svært at blive valgt på personlige stemmer. Kandidaten skal have fem procent af partiets stemmer i valgkredsen for at blive valgt foran listen. Det var før otte procent af stemmerne.

- Her er den nuværende regering:

* Det er Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet (MP), der danner regering med 137 mandater. Dermed mangler de 38 mandater for at opnå de 175 mandater, der kræves for at have majoritet i Riksdagen.

* Tæller man Vänsterpartiet (V) med i den rødgrønne regering, sidder den på 43,8 procent af stemmerne svarende til 158 mandater.

* Alliansen er den blå blok og består af Moderaterna (M), Centerpartiet (C), Folkpartiet (FP) og Kristdemokraterna (KD). De fik ved valget samlet 39,3 procent af stemmerne svarende til 142 mandater.

* Sverigedemokraterna (SD) fik 12,9 procent af stemmerne svarende til 49 mandater.

* Selvom Sverigedemokraterna er tungen på vægtskålen, vil ingen af blokkene bruge partiet som parlamentarisk grundlag, lød det efter det seneste valg.

Kilder: Valmyndigheten, TT og NTB.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.