FAKTA: Så mange idrætsforeninger tilbyder fitness

Fitness på foreningsbasis er vokset kraftigt
Fodbold, håndbold og gymnastik på foreningsbasis var tidligere de store motionsformer. Men i dag dominerer styrketræning og løb. Og flere kommercielle aktører kæmper med om banen
Fodbold, håndbold og gymnastik på foreningsbasis var tidligere de store motionsformer. Men i dag dominerer styrketræning og løb. Og flere kommercielle aktører kæmper med om banen Foto: Agata Lenczewska-madsen/Scanpix

DGI vil trække Ankestyrelsen i retten, efter at en 62-årige efterlønner har fået nej til at være ulønnet frivillig i et foreningsdrevet fitnesscenter, med mindre hun vil trækkes i sin efterløn.

For DGI er afgørelsen principiel og kan berøre mange frivillige landet rundt.

I takt med et ændret motionsmønster er styrketræning og fitness blandt de foretrukne motionsformer i dag. Før var det badminton og gymnastik.

* I alt er der 498 idrætsforeninger under DGI, DIF og Dansk Firmaidrætsforbund med aktiviteten "Træning i motionscentre" med tilsammen 171.497 medlemmer. (Ifølge de nyeste tal offentliggjort i maj i år)

* En del af disse hører under DGI's og DIF's fælles projekt "Foreningsfitness".

* I foreningsbaserede motionscentre er der frivillige, ulønnede instruktører og en valgt bestyrelse. Et eventuelt overskud bliver i motionscentret - dvs. der er ikke nogen, der skal tjene penge på det.

* En undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut i 2010 viste, at der er klare forskelle på medlemmerne i de foreningsbaserede motionscentre og de kommercielle fitnesscentre.

* F.eks. tiltrækker de kommercielle centre flest unge, mens de foreningsbaserede centre har en større aldersspredning.

* Styrken ved de foreningsbaserede fitnesscentre er ifølge undersøgelsen, at de er bedre til at skabe en uformel, social omgangstone, som for nogle typer brugere er med til at gøre træningen til en mere meningsfuld social aktivitet.

Kilder: Idrættens Analyseinstitut og DGI.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.