Fakta om Rosetta og Philaes kometmission

Rumsonden Rosettas mission stoppede fredag, hvor sonden gennemførte en planlagt nedstyrtning på en komet.
Det Europæiske Rumagentur, ESA, står bag opsendelsen af rumsonden Rosetta.
Det Europæiske Rumagentur, ESA, står bag opsendelsen af rumsonden Rosetta. Foto: Ralph Orlowski/Reuters

Rumsonden Rosetta lettede fra Jorden i 2004, opsendt af ESA, Det Europæiske Rumagentur. Fredag nåede den sit mål, kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko

Læs her om rumsonden og missionen:

* Sonden har fået sit navn fra Rosettastenen, der førte til forståelsen af hieroglyfferne.

* Med sig havde Rosetta den lille cirka 100 kg tunge kometlander Philae, der skulle bringes i nærkontakt med en komet.

* Oprindelig var det meningen, at Rosetta skulle kredse om kometen 46P/Wirtanen. Missionen blev udsat, og man valgte i stedet kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, der befinder sig 680 millioner kilometer fra Jorden.

* Rosetta har fået strøm fra solceller. Dens strømforsyning er produceret af den danske elektronikvirksomhed Terma.

* Rosetta blev i august 2014 den første rumsonde i kredsløb om en komet, og landingsfartøjet Philae var det første, der hægtede sig fast på en komet - 12. november 2014.

* Philaes landing foregik ikke som planlagt, og fartøjet landede et sted, hvor der var skygge, og hvor solcellerne ikke kunne generere strøm.

* Fartøjet nåede dog at sende billeder fra kometen og foretage en række eksperimenter, før det lukkede ned efter tre dage.

* Tidligere i september lykkedes det endelig efter næsten to års søgen at lokalisere Philae via et billede, som blev taget fra Rosetta.

* 30. september foretog Rosetta en "selvmords-nedstyrtning" på 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. På vej ned fortsatte sonden med at sende billeder hjem til Jorden. Da signalerne stoppede fredag eftermiddag var missionen afsluttet endegyldigt.

* Kometer består af is og stenmateriale, der kan være flere milliarder år gammelt. Derfor kan de lære os om solsystemets historie.

Kilde: ESA, Det Europæiske Rumagentur

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.