Fakta om medicinen der fældede Maria Sharapova

Maria Sharapova er en af de udøvere, der har brugt meldonium. Medicinen kom på dopinglisten fra årsskiftet.
Maria Sharapova ses her ved pressemødet i marts, hvor hun offentliggjorde, at hun var testet positiv for stoffet meldonium.
Maria Sharapova ses her ved pressemødet i marts, hvor hun offentliggjorde, at hun var testet positiv for stoffet meldonium. Foto: © Usa Today Sports / Reuters/Reuters

Den Internationale Sportsdomstol (CAS) reducerede tirsdag Maria Sharapovas toårige dopingkarantæne til et år og tre måneders karantæne.

Den russiske tennisstjerne kan dermed spille igen fra 26. april næste år.

29-årige Maria Sharapova blev i juni idømt to års karantæne fra sporten af Det Internationale Tennisforbund (ITF). Det skete, fordi hun havde brugt den præstationsfremmende hjertemedicin meldonium.

Medicinen, som Maria Sharapova har brugt i mange år, kom på dopinglisten fra årsskiftet.

Bliv klogere på præparatet her:

* Meldonium (også kaldet Mildronat) bruges til at behandle manglende blodgennemstrømning til forskellige dele af kroppen.

* Præparatet produceres i Letland og er tilgængeligt i de baltiske lande og Rusland.

* Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har fra 2016 gjort meldonium ulovligt, da man har fundet det beviseligt, at præparatet kan sende større mængder ilt ud til musklerne.

* Wada besluttede at gøre meldonium ulovligt 16. september 2015 med effekt fra 1. januar 2016.

* British Journal of Sports Medicine har regnet ud, at et antal svarende til 490 atleter, deriblandt 13 medaljetagere, muligvis benyttede meldonium under European Games i Baku sidste år. Det svarer til næsten hver niende atlet. Flere atleter har selv oplyst, at de benyttede meldonium, mens andre er fundet via dopingtest, efter at de havde undladt at oplyse om deres forbrug, som på det tidspunkt ellers var lovligt.

* Meldonium blev fundet inden for 15 af de 21 idrætsgrene, der var på programmet ved European Games, oplyser British Journal of Sports Medicine.

* Over 100 atleter på verdensplan er testet positive for brug af meldonium i 2016, oplyser Wada. Tallet forventes fortsat at stige.

* Særligt i Østeuropa er problemet udbredt. Ifølge det russiske nyhedsbureau R-Sport er det samlede antal afslørede meldoniumsyndere i Rusland mindst 40.

* En producent af stoffet siger, at stoffets halveringstid er mellem tre og seks timer, men at det kan sidde i kroppen i månedsvis.

* Wada slår fast, at det forhold er uden betydning for en eventuel dopingforseelse.

* Wadas strafferamme for dopingsnyd er fire år.

Kilder: Wada, The Guardian, New York Times og Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.