FAKTA: OECD kaldes de rige landes klub

Ny OECD-rapport rangerer 76 lande efter skoleelevernes evner inden for naturfag og matematik.

En ny rapport fra OECD sætter 76 lande på en liste, hvor nummer et har de dygtigste elever til naturvidenskabelige fag og matematik. Men kun 34 lande er medlem af OECD.

Læs her, hvad OECD er for en størrelse:

* OECD står for Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling.

* Det er et forum, hvor organisationens medlemslande samarbejder om at håndtere og udnytte økonomiske, sociale og ledelsesmæssige udfordringer og muligheder, som er kommet af en globaliseret verden.

* OECD's mission er at fremme politik, der vil forbedre det økonomiske og sociale velbefindende for verdens befolkning.

* Organisationen har 34 medlemmer, som repræsenterer cirka 60 procent af det globale bruttonationalprodukt, BNP, og 76 procent af verdenshandlen.

* OECD er blevet kaldt de rige landes klub. Velstand er dog ikke en forudsætning for at blive medlem. Betingelserne er, at et medlemsland fungerer som et retssamfund og bekender sig til demokrati og markedsøkonomi.

* OECD-konventionen blev tiltrådt af 20 lande i 1960. OECD har i øjeblikket optagelsesforhandlinger med Rusland som potentielt medlemsland.

* Organisationen udsprang af Organisationen for Økonomisk samarbejde i Europa, OEEC, som blev oprettet i 1948 for at organisere og fordele Marshall-hjælpen fra USA i Europa efter Anden Verdenskrig.

Kilder: OECD og Udenrigsministeriet

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.