FAKTA: Læger anklaget for misbrugte midler

Sager om lægers misbrug og sjusk med forskningsmidler i Region Hovedstaden har sat fokus på området.
Vinderen af årets cavlingpris, Morten Pihl fra Jyllands-Posten, skrev serien 'Lægernes store tag selv-bord'. Hans afsløringer har foranlediget statsrevisorernes undersøgelse.
Vinderen af årets cavlingpris, Morten Pihl fra Jyllands-Posten, skrev serien 'Lægernes store tag selv-bord'. Hans afsløringer har foranlediget statsrevisorernes undersøgelse. Foto: EHRBAHN JACOB/free

* Rigsrevisionen har undersøgt danske lægers brug af forskningsmidler, blandt andet efter at Morgenavisen Jyllands-Posten har afdækket, hvordan fremtrædende overlæger i Region Hovedstaden har brugt forskningsmidler til private og ekstravagante formål.

* Region Hovedstaden har også undersøgt brugen af forskningsmidler, som blev iværksat efter Jyllands-Postens afsløringer i 2013-14.

* Det foreløbige resultat er ifølge Jyllands-Posten, at otte forskere på Rigshospitalet har fået en skriftlig advarsel eller en skriftlig påtale i forbindelse med deres brug af forskningsmidler.

* I januar rejste Københavns Politi desuden tiltale mod en fremtrædende overlæge for bedrageri af særlig grov beskaffenhed og underslæb af særlig grov beskaffenhed for cirka 2,8 millioner kroner.

* Ifølge anklageskriftet brugte lægen blandt andet forskningsmidlerne på dyre middage, mærkevarer og udlandsrejser.

* Yderligere fire overlæger er blevet politianmeldt. Der er tale om fremtrædende hjertelæger, der er sigtet for bedrageri, underslæb, tyveri og dokumentfalsk for i alt omkring 6,5 millioner kroner.

* De nægter sig alle skyldige, oplyser Københavns Politi ifølge Jyllands-Posten.

Kilder: Morgenavisen Jyllands-Posten, Københavns Politi

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.