FAKTA: Kognitiv terapi

Angste mennesker tænker ofte negativt om sig selv, og det forstærker angsten. Terapi kan bryde ond cirkel.
Ved kognitiv terapi får angste patienter hjælp til at tænke og handle anderledes. På den måde oplever de gradvist at kunne mestre vanskelige situationer.
Modelfoto
Ved kognitiv terapi får angste patienter hjælp til at tænke og handle anderledes. På den måde oplever de gradvist at kunne mestre vanskelige situationer. Modelfoto Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Angst rammer et stigende antal børn og unge. I stedet for medicinsk behandling skal de tilbydes kognitiv terapi, hedder det i nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Læs mere om terapiformen her:

* Kognitiv terapi er en terapiform, som fokuserer på, hvad patienten tænker om sig selv og sine vanskeligheder. Metoden bruges især ved depression og angst.

* Et typisk behandlingsforløb består af ugentlige samtaler gennem cirka tre måneder. Dertil kommer hjemmeøvelser.

* Teknikken fokuserer på, at angste mennesker har en tendens til at tænke negativt om sig selv. Det forstærker angsten, og dermed undgår patienterne bestemte situationer, fordi de tænker, at de sikkert bliver angste.

* Terapien tager udgangspunkt i patientens aktuelle situation. Den er mindre fokuseret på at fortolke hændelser i barndommen.

* Hjælp til at tænke anderledes kombineres med hjælp til at handle anderledes. På den måde oplever patienten gradvis at kunne mestre vanskelige situationer og får dermed højere tanker om sig selv.

Kilder: Professor i psykiatri Poul Videbech, Netdoktor

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.