FAKTA: Immunterapi kan blive fremtidens kræft-dræber

Den nye kræftbehandling immunterapi er udset til i fremtiden at blive lige så vigtig som kemoterapi.

Immunterapi kan komme til at redde mange kræftpatienters liv. Derfor bliver Sundhedsstyrelsen kritiseret af en række af landets førende kræftlæger samt Kræftens Bekæmpelse for kun at nævne behandlingen med få ord i ny kræftplan.

Bliv klogere på behandlingen her:

* Immunterapi er en behandlingsform, der udnytter kroppens eget immunforsvar til målrettet at bekæmpe kræftceller.

* Terapien betyder, at immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller bliver styrket. Samtidig svækkes kræftcellernes evne til at forsvare sig.

* Den nye type behandling kan ske på flere forskellige måder. En af dem er, at immunforsvaret angriber kræften ved at sætte sig på cellerne og lave huller i dem, så vand og ioner kan trænge ind. Det får de angrebne celler til at svulme op og eksplodere.

* De seneste år har der været et gennembrud i udviklingen af immunterapi, og det forventes, at det bliver en lige så vigtig behandlingsform som kemoterapi i løbet af den nærmeste fremtid.

* Immunterapi har mangedoblet overlevelsen hos patienter med udbredt modermærkekræft.

* Metoden bruges også som led i behandlingen af for eksempel lymfeknudekræft, leukæmi, lungekræft og nyrekræft. Desuden er der lovende udvikling af forskellige former for immunterapi af flere andre kræfttyper.

* Behandling med immunterapi er meget dyr og koster gennemsnitligt 55.000 kroner per patient per måned.

* Bivirkninger kan opstå, hvis behandlingen overaktiverer immunsystemet. Konsekvensen kan være, at også raske celler bliver ramt.

* Hos nogle patienter har behandlingen stort set ingen effekt.

Kilder: Jyllands-Posten, Kræftens Bekæmpelse, videnskab.dk

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.