FAKTA: Hvad er udveksling af passagerlister
Flyselskaber indsamler informationer om alt fra rejsedato til sædevalg over, hvordan billetten bliver betalt.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE


Efter flere års stilstand er der sat skub i et lovforslag om udveksling af passagerlister - også kendt som PNR - mellem EU-medlemslandene.

Torsdag fremlagde den britiske EU-parlamentariker Timothy Kirkhope et revideret forslag på et møde i EU-Parlamentets borgerrettighedsudvalg i Bruxelles.

Læs her, hvad PNR er:

* PNR er en forkortelse for Passenger Name Record. Det er et register med oplysninger om flypassagerer, som bliver indsamlet af flyselskaberne.

* PNR-registre indeholder en lang række informationer om alt fra rejsedatoer, billetter, kontaktdetaljer, bagage, betalingsform samt valg af mad og sæde.

* Med adgang til PNR-registre kan myndigheder analysere data og reagere på mistænkelige rejsemønstre eller oplysninger, der kan give grund til et ekstra check.

* Mange medlemslande har allerede et nationalt PNR-system eller er ved at få det. EU har også en aftale om at udveksle PNR-oplysninger med USA. Men ikke en til brug af oplysninger på tværs af EU's egne grænser.

* Brugen af PNR-data er i øjeblikket ikke reguleret på EU-niveau. EU-Parlamentet vedtog 11. februar at arbejde hen imod en "færdiggørelse af et PNR-direktiv inden udgangen af året".

* Et sådan direktiv skal så at sige harmonisere medlemslandenes indsamling og bearbejdelse af PNR-data. Et medlemsland vil eksempelvis få ret til at anmode et andet medlemsland om PNR-data til en specifik efterforskning.

Kilder: europarl.europa.eu

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.