FAKTA: Hvad er mission Iriss?

Iriss er en ordkobling af rumstationen ISS og den græske gudinde Iris, budbringer mellem himmel og jord.
Sidste fredag klokken lidt over 12 skrev astronauten Andreas Mogensen historie, da han som den første dansker nogensinde svævede om bord på den internationale rumstation ISS godt 400 kilometer ude i rummet. Nu skal han hjem igen.
Sidste fredag klokken lidt over 12 skrev astronauten Andreas Mogensen historie, da han som den første dansker nogensinde svævede om bord på den internationale rumstation ISS godt 400 kilometer ude i rummet. Nu skal han hjem igen. Foto: ESA ESA/POLFOTO

Når Andreas Mogensen tidligt lørdag lander på Jorden efter otte dage på Den Internationale Rumstation (ISS), er den europæiske rummission Iriss slut.

De videnskabelige projekter, som danskeren ikke har fuldført, fordi missionen blev afkortet fra ti til otte dage, bliver udført af andre astronauter eller kosmonauter.

Den 38-årige astronaut er den første dansker, som besøger rumstationen, der kredser 400 kilometer over Jorden.

* Andreas Mogensen blev sendt op fra Baikonur-basen i Kasakhstan 2. september med kasakheren Aidyn Aimbetov og den russiske rumkaptajn Sergej Volkov. De tre gik ind på ISS fredag morgen 4. september efter to døgn i det lille rumfartøj Sojus.

* På missionen har Mogensen blandt andet udført forskellige test og eksperimenter.

* Han har afprøvet en tætsiddende dragt, der skal mildne nogle af de gener, som kroppen har ved vægtløshed, som muskeltab og afkalkning af knoglerne. Dragten er ikke en ubetinget succes, skriver han på Twitter, da han hæmmer hans bevægelser.

* Han har styret en robotarm på Jorden med et joystick fra rumstationen, og han har afprøvet en ny type membranteknologi til vandrensning i rummet.

* Rumfartøjet, som Andreas Mogensen er rejst i til og fra ISS, er et russisk Sojus. Det første Sojus-rumskib blev sendt i rummet i april 1967.

* Iriss er en sammentrækning af navnet på rumstationen ISS og den græske gudinde Iris, som er budbringer mellem himmel og jord. Navnet er resultat af en konkurrence, som ESA og rumrejsen.dk udskrev i 2014.

Kilder: ESA, rumrejsen.dk og DTU.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.