FAKTA: Hvad er kursmanipulation

Det er en alvorlig lovovertrædelse at manipulere med aktiekurser. Se her, hvad det betyder.
Det er strafbart at manipulere med aktiekurser, uanset om man tjener penge på det eller ej. Arkivfoto.
Det er strafbart at manipulere med aktiekurser, uanset om man tjener penge på det eller ej. Arkivfoto. Foto: COLOURBOX/free

Jo mere rift, der er om aktierne i et selskab, des højere er kursen. Men det er strafbart at spekulere i at puste aktiekursen kunstigt op eller omvendt sørge for, at kursen ikke falder.

Se her, hvad kursmanipulation er:

* Kursmanipulation er et samlet begreb for tilfælde, hvor en eller flere personer i fællesskab forsøger at påvirke kursen på et værdipapir som for eksempel en aktie eller en obligation.

* Strafferammen er fængsel i op til et år og seks måneder. I grovere tilfælde er strafferammen fængsel i op til fire år.

* Kursmanipulation kan blandt andet bestå af:

* Udbredelse af oplysninger - eksempelvis gennem medierne - der giver forkerte eller vildledende signaler om udbud, efterspørgsel eller kurs på værdipapirer.

* Transaktioner eller handelsordrer, der er egnet til at give forkerte eller vildledende signaler om udbud, efterspørgsel eller kurs på værdipapirer.

* Transaktioner eller handelsordrer, hvor der benyttes fiktive indretninger eller andre former for bedrag.

* Transaktioner eller handelsordrer, hvor en eller flere personer sikrer, at kursen på et eller flere værdipapirer ligger på et unormalt eller kunstigt niveau.

Kilde: Værdipapirhandelsloven, Finanstilsynet, Blinkenberg strafferetsadvokater.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.