FAKTA: Hvad er ebola-virus

Tre danske sundhedsarbejdere har i Sierra Leone været i kontakt med en amerikaner smittet med ebola.
I alt har 24.350 været ramt af ebola-smitte i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Kun lidt over halvdelen har overlevet at være smittet.
I alt har 24.350 været ramt af ebola-smitte i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Kun lidt over halvdelen har overlevet at være smittet. Foto: Michael Duff/AP

De tre danskere, der har været udsendt for henholdsvis forsvaret og Beredskabsstyrelsen til Sierra Leone, er søndag blevet bagt hjem til Danmark, fordi de har været i kontakt med en ebola-smittet amerikaner i det vestafrikanske land.

Her følger en række fakta om ebola-virus:

* Ebola har fået sit navn efter Ebola-floden i Congo, hvor sygdommen blev opdaget første gang i 1976.

* Mennesker smittes af inficerede flagermus ved direkte kontakt. Smitte mellem mennesker foregår ved kontakt med blod eller sekreter.

* Symptomer ses indledningsvis ved høj feber, hovedpine, muskelømhed, mavepine, træthed, diarré, ondt i halsen, udslæt og opkast.

* I løbet af en uge udvikles brystsmerter, chok, blindhed og massiv blødning fra mave-tarmkanalen og andre kropsåbninger.

* Der er en dødelighed på 50 til 90 procent ved ebola-virus.

* Behandlingen foregår symptomatisk ved væsketerapi, ilt og erstatning af blodtab.

* Forebyggelse af smittefare kan ske ved at undgå huler og miner i det centrale Afrika, hvor der er risiko for at støde på flagermus.

* Der anbefales god hygiejne i forbindelse med behandling af patienter med ebola-virus for eksempel ved brug af mundmaske, handsker, kittel, beskyttelsesbriller og engangsudstyr.

Kilde: Center for Biosikring- og Beredskab

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.