FAKTA: Hizb ut-Tahrir ønsket et storkalifat

Partiet har lørdag holdt pressemøde om skudangrebene mod Danmark. Se her, hvad det står for.
Hvilke mål har det parti, som politikere har forsøgt at forbyde og som igen og igen beskrives som grænsesøgende i forhold til de klassiske danske værdier?
Hvilke mål har det parti, som politikere har forsøgt at forbyde og som igen og igen beskrives som grænsesøgende i forhold til de klassiske danske værdier? Foto: JACOB EHRBAHN/POLFOTO

Lørdag har Hizb ut-Tahrir holdt pressemøde, hvor partiet har givet udtryk for sine holdninger til skudattentaterne mod København og debatten om et forbud af partiet.

Her en kort præsentation af partiet:

* Hizb ut-Tahrir er et internationalt islamisk og politisk parti, der ønsker at forene alle muslimske nationer i en islamisk stat - et kalifat.

* Partiet blev stiftet i Jerusalem i 1953.

* Hizb ut-Tahrir står på arabisk for Friheds/Befrielsespartiet og tydeliggør målet: At befri den muslimske verden fra alle vestlige tanker og livsstil.

* Partiet er modstander af demokrati og stræber efter et samfund baseret på islamisk lov, sharia.

* I de europæiske lande arbejder Hizb ut-Tahrir for at beskytte muslimernes identitet ved at informere og kultivere muslimerne med de islamiske tanker.

* Ifølge partiets danske afdeling arbejder Hizb ut-Tahrir ikke for at etablere en islamisk stat i Danmark eller i noget andet europæisk land.

* Det anslås, at Hizb ut-Tahrir opererer i mere end 40 lande, selv om partiet i mange af dem er forbudt.

* Partiet kom til Danmark i 1994 under navnet Khalifah eller Khilafah (kalifat).

* Det er uvist, hvor mange personer der aktivt er med i den danske del. Islamforskere anslår medlemstallet til mellem 50 og 200.

Kilder: Hizb ut-Tahrir m.fl.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.