FAKTA: Her er status over problemerne for ny kommission

Sloveniens kommissærkandidat, Alenka Bratusek, ser ud til som den eneste at blive vejet og fundet for let.
Den britiske kommissærkandidat, Jonathan Hill, var tirsda atter til høring i EU-Parlamentet. (AP Photo/Yves Logghe)
Den britiske kommissærkandidat, Jonathan Hill, var tirsda atter til høring i EU-Parlamentet. (AP Photo/Yves Logghe) Foto: Yves Logghe/AP

Europaparlamentets fagudvalg har tirsdag aften afsluttet høringerne af de 27 mænd og kvinder, der er indstillet af medlemslandene til at få plads i den nye EU-kommission under ledelse af luxembourgeren Jean-Claude Juncker.

Parlamentet kan ikke formelt vrage enkeltkandidater. Men eftersom det samlede parlament skal stemme om hele holdet, ventes Juncker at lave udskiftninger der, hvor parlamentarikerne peger på store problemer.

Her følger en status over de uafklarede kandidater, inden parlamentet formentlig senere på ugen kommer med en formel vurdering af kandidaterne:

* TIBOR NAVRACSICS, EPP - kultur, uddannelse, unge og medborgerskab: Ungarns tidligere justitsminister har fået ok fra kulturudvalget til, at han kan blive kommissær - bare ikke i lige dét job. Der er lagt op til en ny eller justeret portefølje, så han ikke har ansvar for medborgerskab.

* JYRKI KATAINEN, EPP - næstformand for arbejdspladser, vækst, investering og konkurrenceevne - og FRANS TIMMERMANS, S&D - første næstformand for bedre regulering, interinstitutionelle forhold, retsstaten og EU's charter om grundlæggende rettigheder: Begge var i høring tirsdag og ventes godkendt uden problemer senere tirsdag eller onsdag.

* MIGUEL ARIAS CAÑETE, EPP - klima og energi: Spanieren har fået retsudvalgets godkendelse af en potentielt problematisk erklæring om hans økonomiske interesser. Socialisterne i S&D er stadig ikke begejstrede, men han ventes godkendt onsdag - eventuelt med krav om ændret portefølje.

* JONATHAN HILL, ECR - finansiel stabilitet, finansielle tjenesteydelser og kapitalmarkedsunion: Briten har som den eneste været til to høringer, fordi økonomiudvalget var skeptisk efter første runde. Ventes godkendt onsdag.

* ALENKA BRATUSEK, Alde - næstformand for EU's energiunion: Den slovenske kandidat klarede sig mandag eftermiddag dårligt igennem sin høring. Meget tegner til, at parlamentets industri- og miljøudvalg onsdag siger, at hun er uegnet til at blive kommissær. Ventes i så fald udskiftet med europaparlamentarikeren Tanja Fajon, der i givet fald står til en mindre tung portefølje.

* PIERRE MOSCOVICI, S&D - økonomiske og finansielle anliggender, beskatning og toldunion: Frankrigs tidligere finansminister havde frist til tirsdag klokken 18 til at svare på en ny runde skriftlige spørgsmål fra økonomiudvalget. Ventes godkendt onsdag.

Partibetegnelser: EPP - borgerlige og kristdemokrater. S&D - socialister og socialdemokrater. Alde - liberale. ECR - konservative domineret af det britiske regeringsparti.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.