FAKTA: Forskere sætter 36 drab under lup

Partnervold- og død kan nedbringes, hvis flere, ud over politi og andre myndigheder, blander sig.
For kvinder, der flygter fra hustruvold, ender flugten ofte på et krisecenter. Fotoet er fra Kvindehjemmet på Jagtvej i København.
For kvinder, der flygter fra hustruvold, ender flugten ofte på et krisecenter. Fotoet er fra Kvindehjemmet på Jagtvej i København. Foto: Claus Lunde/Polfoto

Hvert år udsættes cirka 33.000 kvinder og 13.000 mænd for vold fra deres partner. 10-12 personer, heraf flest kvinder, bliver slået ihjel. Turde flere blande sig, så ville statistikken se mindre dyster ud, konkluderer et nyt forskningsprojekt.

Læs mere her:

* Forskerne har undersøgt 36 drab begået i ægteskaber eller parforhold fra 2009 til 2011.

* Ofte har den dræbte ikke henvendt sig til politiet eller et krisecenter. Men efterfølgende udtalelser fra pårørende til politiet viser, at det har været kendt i omgangskredsen, at der var store problemer i forholdet.

* Skal partnervold- og drab nedbringes, er det nødvendigt, at flere, udover politi og andre myndigheder, handler, konkluderer forskerne.

* En spørgeskemaundersøgelse blandt 18 til 85-årige foretaget af Epinions Danmarkspanel i 2015 viser, at et stort flertal, ni ud af ti, mener, at det er rigtigt at blande sig, hvis man er vidne til vold i parforhold.

* Når kun få gør det, skyldes det "social spejling". Ingen handler, fordi de tror, at andre synes, at partnervold er en privatsag. Var flere bevidste om, at den gode vilje også er til stede hos andre, så ville flere handle.

Kilde: "Forebyggelse af drab og dødelig vold i nære relationer", cand.scient.soc. Esther Nørregård-Nielsen.

/ritzau/

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.