FAKTA: FN's Generalforsamlings store temaer
FN's Generalforsamling skal diskutere globale emner som hungersnød, Islamisk Stat og klima.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE
Klimaforandringer bliver et af de store temaer på FN's Generalforsamling i New York, især når FN-generalsekretær Ban Ki-moon holder klimatopmøde tirsdag.
Klimaforandringer bliver et af de store temaer på FN's Generalforsamling i New York, især når FN-generalsekretær Ban Ki-moon holder klimatopmøde tirsdag. Foto: Colourbox/free


Mandag begynder FN's Generalforsamlings 69. møde på højt niveau med verdens store udfordringer på dagsordenen.

Her er de temaer, som forventes at dominere:

* Klima. FN's Generalsekretær, Ban Ki-moon, afholder klimatopmøde tirsdag, hvor over 120 stats- og regeringschefer, ministre og lige så mange toperhvervsfolk forventes at deltage.

Her skal de komme med forslag til, blandt andet hvordan CO2-udledningen kan mindskes, og hvordan man kan nå til politisk enighed om en ambitiøs aftale til klimatopmødet i Paris i 2015.

* Oprindelige folkefærd. Den første verdenskonference om oprindelige folkefærd afholdes mandag og tirsdag og skal handle om at dele synspunkter, perspektiver og gode måder at beskytte de oprindelige folkefærds rettigheder på.

* Befolkningsudvikling. Udfordringer og temaer der knytter sig til verdens voksende befolkningstal, herunder menneskerettigheder, bæredygtig økonomisk vækst, hungersnød og udvikling.

* Aktuelle kriser og udfordringer. Den genopblussede væbnede konflikt i Sydsudan, krisen i det østlige Ukraine, radikalisering og ekstremisme i forbindelse med Islamisk Stats fremrykning i Syrien og Irak, den hærgende Ebola-epidemi i Vestafrika og de humanitære kriser i Syrien, Somalia og Gaza.

FN's hjemmeside www.un.org, FN-forbundet og Udenrigsministeriet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.