FAKTA: Fifa afsiger hård dom mod Blatter og Platini

Fifas etiske komité har udelukket Fifas suspenderede præsident og vicepræsident på grund af embedsmisbrug.
Sepp Blatter (til venstre) og Michel Platini (til højre) er udelukket fra alt fodbold i otte år.
Sepp Blatter (til venstre) og Michel Platini (til højre) er udelukket fra alt fodbold i otte år. Foto: Patrick B. Kraemer/AP

Fifa skriver i sin domsafsigelse, at Blatter og Platini "primært" er blevet dømt for en pengeoverførsel, som de ikke kan redegøre tilfredsstillende for.

* Den etiske komité skriver:

- Anklagerne mod hr. Blatter relaterer sig primært til en pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc overført i februar 2011 fra Fifa til hr. Platini. Hr. Blatter iværksatte overførslen til hr. Platini, der ikke havde krav på pengene.

- Hverken i sin skriftlige redegørelse eller i sin personlige høring har hr. Blatter formået at fremlægge dokumentation for, hvorfor denne overførsel fandt sted. Hans forsvar var ikke troværdigt og blev forkastet af komiteen.

* Den etiske komité skriver videre, at den ikke har kunnet finde bevis for, at Blatter søgte at bestikke Platini til at støtte ham i præsidentvalget i Fifa i 2011. Derfor er han ikke dømt for at overtræde Fifas regler for "korruption og bestikkelse".

* Komiteen har i stedet vurderet, at Blatter og Platini har begået embedsmisbrug.

* De to har ifølge komiteen handlet på en måde, der er i konflikt med andre af Fifas etiske paragraffer om "tilbud og accept af gaver eller fordele", "regler for interessekonflikt" og "generelle adfærdsregler".

* Ud over at være udelukket fra alle fodboldrelaterede aktiviteter i otte år, er Sepp Blatter blevet dømt til at betale 50.000 schweizerfranc, mens Michel Platini har fået en bøde på 80.000 schweizerfranc.

Kilde: Fifa

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.