FAKTA: Det giver en visitationszone politiet ret til

Politiet kan blandt andet kropsvisitere personer uden at have en mistanke om, at de har gjort noget forkert.
Københavns Politi har indført visitationszoner i hovedstadens Nordvest-kvarter. Det betyder i praksis, at alle borgere i zonen kan få endevendt tasker, lommer og biler i en begrænset periode.
Københavns Politi har indført visitationszoner i hovedstadens Nordvest-kvarter. Det betyder i praksis, at alle borgere i zonen kan få endevendt tasker, lommer og biler i en begrænset periode. Foto: Linda Kastrup/Scanpix

Københavns Politi har indført visitationszoner i hovedstadens Nordvest-kvarter onsdag.

Formålet med zonen er at skabe tryghed for beboerne i området ved at sikre, at folk ikke bærer våben.

Det sker, efter flere voldelige episoder i kvarteret, hvor der senest har været et knivstikkeri på åben gade 4. oktober.

Politiet oplyser, at der konkret indføres visitationszoner i et større område omkring Bispebjerg. Her vil visitationszonen gælde i en uge fra 5. oktober til 12. oktober.

Herunder kan du læse om, hvad zonerne giver politiet ret til at gøre.

* Politilovens paragraf 6 giver politiet ret til at foretage såkaldte stikprøvevisitationer bestemte steder.

Normalt må politiet kun visitere på baggrund af en mistanke.

* Loven giver politiet ret til at foretage kontrol af personers legeme. Derudover må de undersøge tøj og andre genstande. Det gælder også køretøjer.

* Politidirektøren skal sagligt begrunde, hvorfor et bestemt sted udpeges som visitationszone.

* Visitationszoner er altid midlertidige. De skal altså have en slutdato.

I forarbejderne til politiloven står der, at:

* Stikprøvevisitation fastlægges på baggrund af politiets vurdering af, om der er en forøget risiko for, at nogen foretager strafbare handlinger, som indebærer fare for personers liv, helbred eller velfærd.

* Det vil typisk omfatte et bestemt område for eksempel et værtshus, et butikscenter, en gade eller en plads. Der kan ikke træffes beslutning om visitation i eksempelvis en hel politikreds eller kommune.

* Der er derimod ikke noget til hinder for, at der vil kunne træffes flere samtidige beslutninger om stikprøvevisitation i den enkelte politikreds, hvis betingelserne for hver enkelt beslutning i øvrigt er opfyldt.

Kilde: Politiloven

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.