FAKTA: Det går EU's bankunion ud på

EU's bankunion skal skabe en større fælles sikkerhed i den europæiske banksektor.
Europas største banker overvåges centralt som et led i bankunionen.
Europas største banker overvåges centralt som et led i bankunionen. Foto: Christophe Ena/AP

Idéen med EU's bankunion er at føre et fælles banktilsyn, sådan at der skabes større sikkerhed omkring de europæiske banker.

Her følger en række informationer om den fælles europæiske bankunion:

* Tilsynet har til huse hos Den Europæiske Centralbank, ECB, i Frankfurt, hvor der fra 4. november 2014 er ført overordnet tilsyn med samtlige banker i bankunionen og direkte tilsyn med de 130 største finanshuse.

* Bankunionen har en fælles afviklingsmekanisme for, hvordan man fra januar 2015 håndterer en bank med så store problemer, at den skal lukkes.

* Over en indfasningsperiode på otte år oprettes en fælles fond, hvor det som udgangspunkt er bankernes egne penge, der bruges til at betale for at afvikle en bank.

* Det overordnede mål er at sikre, at fremtidige problemer i europæiske banker ikke skader almindelige bankkunder, statskasserne eller euroen.

* Især de største og såkaldt systemiske banker, hvis kollaps kan få nationaløkonomiske konsekvenser, skal være bedre rustet til selv at undgå og modstå fremtidige kriser.

* Det er obligatorisk for de 19 nuværende eurolande at deltage i unionen.

* EU-lande, der står uden for eurosamarbejdet, kan når som helst vælge at melde sig ind i bankunionen. Og - under nærmere betingelser - ud igen.

* Danmark har ikke tage stilling endnu. En indmelding skal ifølge Justitsministeriet ikke til folkeafstemning, fordi Danmark ikke ville afgive suverænitet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.