Fakta: Det betyder tilvalgsordningen

I morgen skal vi stemme om vi skal ophæve det gældende Retsforbehold og erstatte det med en tilvalgsordning, hvor Folketinget fra gang til gang kan vælge eller fravælge nye EU-regler.
Foto: Colourbox

Hvis det bliver et ja til tilvalgsordningen, vil Danmark blive en del af det overstatslige retslige samarbejde inden for områderne, strafferet, familie- og børneforhold, handel over grænserne og politisamarbejdet med den fælles europæiske politimyndighed Europol, der bliver gjort overstatslig til næste år.

Hvis vi stemmer nej ryger vi ud af det overstatslige samarbejde og vil her skulle finde en alternativ måde at samarbejde med EU på omkring retslige forhold og Europol gennem en såkaldt parallelaftale, som eksempelvis Norge har med EU.

Tilslutningen til de såkaldte 22 retsakter, der følger med et ja til tilvalgsordningen, åbner ifølge eksperter og kritikere af tilvalgsordningen i endnu højere grad op for udleveringer af EU-landes statsborgere til andre EU-lande for bagateller og for handlinger, der ikke er kriminelle i deres hjemlande.

Det var aftalepartierne Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti sidste år besluttede, at de 22 retsakter skulle gælde for Danmark i tilfælde af et ja.

Artiklen er leveret med støtte fra Europa-Nævnet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.