FAKTA: Årtiers ufred mellem USA og Cuba

Obama indledte søndag et historisk besøg i Cuba, som USA har haft et anstrengt forhold til siden 1959.
Præsident Obama og Michelle Obama på scenen ved første arrangement efter ankomsten til Havana. Det er første gang i 88 år, at en siddende amerikansk præsident besøger det caribiske land.
Præsident Obama og Michelle Obama på scenen ved første arrangement efter ankomsten til Havana. Det er første gang i 88 år, at en siddende amerikansk præsident besøger det caribiske land. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Ufreden mellem USA og Cuba har stået på i mere end et halvt århundrede. Her følger et overblik:

* Revolutionsleder Fidel Castro og hans partisaner gennemfører i 1959 en revolution og styrter diktatoren Fulgencio Batista.

* I første omgang anerkender præsident Dwight D. Eisenhower det nye styre, og hans vicepræsident, Richard Nixon, mødes med Castro kort efter revolutionen.

* I 1961 forsøger CIA med hjælp fra eksilcubanere og lokale modstandere at iværksætte et modkup, der kendes som invasionen i Svinebugten. Det bliver en eklatant fiasko.

* Den cubanske partisanbevægelse var i sit udgangspunkt næppe kommunistisk, men Cuba bevæger sig i den retning, da Castro søger hjælp i Sovjetunionen.

* USA opdager i oktober 1962, at Sovjetunionen er ved at placere atomvåben i Cuba, men en atomkrig afværges.

* Sanktionerne skærpes yderligere under præsident George W. Bush.

* Blandt andet europæiske lande viser interesse i større samhandel og investere i Cuba, og kort før jul 2014 meddeler præsident Barack Obama, at forbud mod at investere, handle og samarbejde med og besøge Cuba bør være et overstået kapitel.

* I 2015 genoptog Cuba og USA de diplomatiske forbindelser efter over 50 års fjendskab.

Kilder: AFP og Reuters

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.