FAKTA: 14 sygehusafdelinger bruger vågetjenester

Der er i øjeblikket 1543 frivillige, som våger ved døende. De er tilknyttet Røde Kors eller Ældre Sagen.
Vågekoner bruges især på plejehjem og i private hjem, men sygehusene er også begyndt at tilkalde dem til døende patienter. Traditionen med vågekoner går tilbage i tiden. Tidligere holdt de også vagt ved syge og fødende kvinder.
Vågekoner bruges især på plejehjem og i private hjem, men sygehusene er også begyndt at tilkalde dem til døende patienter. Traditionen med vågekoner går tilbage i tiden. Tidligere holdt de også vagt ved syge og fødende kvinder. Foto: Lars Krabbe/Polfoto

Vågekoner har længe været brugt til døende på plejehjem, ligesom de kan tilkaldes til private hjem. Sygehusene begynder også at benytte muligheden. I 2015 sad de frivillige vagt ved 85 dødslejer på sygehuse, og det er dobbelt så mange som året før.

Læs mere her:

* I alt er der 1543 frivillige vågere i Danmark. 1055 er tilknyttet Dansk Røde Kors Vågetjeneste. 488 er tilknyttet Ældre Sagen.

* Dansk Røde Kors har indgået aftaler med 14 sygehusafdelinger. Ældre Sagen har aftale med to sygehusafdelinger.

* En vågekone er betegnelsen for en kvinde, der holder vagt ved en døende. I gamle dage var det også betegnelsen for en kvinde, der holdt vagt ved en syg eller barslende kvinde.

* Vågekoner bruges, hvis den døende ikke har nogle pårørende, eller hvis de pårørende ikke selv har mulighed for at være til stede.

Kilde: Ældre Sagen, Dansk Røde Kors.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.