Fakkeloptog for knivdræbt kollega: Tænd et lys for Vivi

De ansatte på Lindegården mindes i aften deres afdøde kollega med fakkeloptog. De opfordrer samtidig andre til at tænde et lys til ære for Vivi og psykiatriens andre ofre.
Mia Hansen (i midten) og de andre kolleger til den dræbte Vivi Nielsen vil i aften mindes Vivi med et fakkeloptog. Alle er velkomne - og kan man ikke komme, opfordrer de ansatte i stedet til, at man tænder et lys for Vivi.
Mia Hansen (i midten) og de andre kolleger til den dræbte Vivi Nielsen vil i aften mindes Vivi med et fakkeloptog. Alle er velkomne - og kan man ikke komme, opfordrer de ansatte i stedet til, at man tænder et lys for Vivi. Foto: Privatfoto / Collage: Avisen.dk.

For præcis to måneder siden mistede Vivi Nielsen, som arbejdede på Lindegården, livet, da en psykotisk beboer overfaldt hende med en kniv.

Hendes død må ikke gå i glemmebogen. Derfor vil hendes kolleger i aften klokken 21 samles til et fakkeloptog, fortæller Mia Hansen, som arbejder på Lindegården som socialpædagog.

- Vi vil mindes Vivi. Men vi vil også huske hinanden på, at hun kun er det seneste offer for de mange nedskæringer i det psykiatriske system, siger Mia Hansen til Avisen.dk.

Kun et ud af flere ofre

I kølvandet på dødsfaldet har der været meget fokus på de forhold, som ansatte og beboere på sociale bosteder må leve med. De ansatte har fortalt, hvordan der er kommet flere alt for syge, ustabile og syge beboere ind, som egentligt hører hjemme i psykiatrien.

Det er de forhold, som kostede Vivi livet - ligesom de har kostet fire andre ansatte på bosteder livet gennem de seneste par år, fortæller Mia Hansen. Og derudover er beboerne og deres pårørende også ofre for systemet, understreger hun.

De ansatte opfordrer alle, der har lyst, til at møde op til mindehøjtideligheden, som starter klokken 21 på Lindegården.

Mindes med fyrfadslys i søen

Her vil lederen af Lindegården holde en kort tale, og faklerne vil blive tændt. Dernæst bevæger fakkeloptoget sig ned til byparken i Roskilde, hvor blandt andet formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, vil holde tale. Borgmesteren kigger også forbi, fortæller Mia Hansen.

Efter talerne vil deltagerne hver tænde et fyrfadslys, som de sætter i en lysbåd, der skal sejle ud på søen til ære for Vivi Nielsen.

- Idéen er hentet fra Thailand, hvor de mindes de døde på den måde. Vi synes, det lyder som en smuk tradition, siger Mia Hansen, og fortsætter:

- Mit håb er, at det bliver hyggeligt med en god stemning, hvor vi kan mindes Vivi og samles om sorgen over at have mistet hende, men samtidig glæde os over at have kendt hende.

Frygter, det sker igen

Foreløbig har cirka 150 mennesker meldt sig til mindehøjtideligheden.

De ansatte på Lindegården opfordrer også alle, som ikke kan møde op, til at tænde et lys hjemme - både for at mindes Vivi Nielsen og for at støtte op om sagen.

- Vi skal holde fokus på, at det her ikke må ske igen. For vores værste frygt er jo, at det sker igen enten på Lindegården eller på et andet bosted, siger Mia Hansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.