Fair? Denne gruppe vil score på LA's topskattelettelser

Det er blot 28 % af dem, der betaler topskat, som er kvinder. Derfor vil topskattelettelser primært komme mænd til gode, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
LA' skattepolitik vil overvejende komme mænd til gode.
LA' skattepolitik vil overvejende komme mænd til gode. Foto: Keld Navntoft/Scanpix/arkiv

Venstre-regeringen er under pres fra særligt Liberal Alliance for at lette topskatten. Hvis det sker, vil mænd i langt højere grad end kvinder score den store gevinst ved en sådan lettelse. Det vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny analyse, skriver Dagbladet Information.


Kvinder har i forvejen en i gennemsnit mindre disponibel indkomst end mænd, og en lettelse af topskatten vil yderligere "øge indkomstuligheden", siger analysechef Jonas Schytz Juul til Information.


Som eksempel nævner tænketanken i analysen, at hvis politikerne valgte helt at fjerne topskatten, ville cirka 12 milliarder gå til mænd, mens 3 milliarder ville gå til kvinder.
Årsagen er blandt andet, at kvinder generelt betaler mindre i topskat, og at få kvinder betaler topskat.


De nyeste tal på området viser, at kun 28 procent af topskatteyderne var kvinder i 2014. Det er et fald i kvindernes andel af topskatteyderne, som i 2009 udgjorde omkring 36 procent.

Kvinder tjener mindst

Der var således 137.000 kvinder, der betalte topskat i 2014, mens der var godt 340.000 mænd.
En af årsagerne til, at få kvinder betaler topskat, er, at indkomstgrænsen for, hvornår der skal betales topskat, løbende er blevet hævet.
Det skete både i 2009 og 2012, hvor forskellige konstellationer af Folketingets partier indgik aftaler om henholdsvis en forårspakke og om en skattereform.
Aftalerne betyder, at generelt færre betaler topskat, men kvindernes andel er altså også blevet mindre.


Det skyldes til dels, at mange kvinder i 2009 lå lige over topskattegrænsen, konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.