Fagforenings-fradrag overlever ny regering - indtil videre

Lars Løkke Rasmussen (V) har i første omgang afblæst angrebet på fagforeningsfradraget.
Venstre har tordnet imod fagforenings-fradraget, men ud fra regeringsgrundlaget at dømme får det lov at leve Fagforeningsfradrag overlever ny regering – indtil videre.
Venstre har tordnet imod fagforenings-fradraget, men ud fra regeringsgrundlaget at dømme får det lov at leve Fagforeningsfradrag overlever ny regering – indtil videre. Foto: Scanpix

Lars Løkke Rasmussen (V) har i første omgang afblæst angrebet på fagforenings-fradraget. Det høster ros fra fagbevægelsen, som dog afventer de kommende trepartsforhandlinger, før man tør vide sig sikker på regeringens gode intentioner. Imens vil Liberal Alliance presse på for at ændre fagforeningsfradraget til generelle skattelettelser.

Et regeringsgrundlag handler ikke kun om de initiativer, der er med på listen. De politiske signaler kan i lige så høj grad aflæses i de ting, som ikke er skrevet ind i køreplanen for en ny regering.

Derfor har man i fagbevægelsen også bidt mærke i, at Venstres tidligere forslag om at halvere fradraget for de faglige kontingenter ikke er nævnt med et eneste ord i det nye regeringsgrundlag, skriver Ugebrevet A4.

- Det tyder på, at de tidligere meldinger om, at vi skulle have en pistol for panden og acceptere det her, alligevel var lidt for vidtløftig. Jeg opfatter det som om, at det nu er blevet banket på plads, at det skal der ikke pilles ved, siger FOA’s forbundsformand, Dennis Kristensen, til Ugebrevet A4.

Han bakkes op af Bente Sorgenfrey, der er formand for hovedorganisationen FTF.

- Det er selvfølgelig positivt, at det ikke fremstår som et ønske at pille ved fradraget for det faglige kontingent. Det kan jo være, at statsministeren har lyttet til den kritik, der har været fra blandt andet fagbevægelsen, siger Bente Sorgenfrey til Ugebrevet A4.

FTF-formanden vil dog gerne have mere håndfaste garantier fra regeringen, inden hun tør erklære kampen for fagforeningsfradraget for vundet.

Fagforeningsfradradraget kom for alvor i fokus i valgkampens sidste dage, da Venstres næstformand, Kristian Jensen, over for Avisen.dk meldte ud, at Venstre alligevel ikke ville ændre på fradragsretten for faglige kontingenter.

Dermed gik Kristian Jensen stik imod Venstres økonomiske plan om at hente en halv milliard kroner fra fagforeningsfradraget, og det fik den nu nyudnævnte finansminister, Claus Hjort Frederiksen, til at erklære sig direkte uenig med sin partifælle.

Senere samme dag kom Kristian Jensen så med en væsentlig tilføjelse til sin første melding: Det nuværende fradrag kan bestå, hvis fagforeningerne går med til at skære i omkostningerne og sænke fagforeningskontingentet.

Tidligere DA-direktør Jørn Neergaard Larsen fik mandag overdraget ansvaret for Beskæftigelsesministeriet. Om fagbevægelsen nu kan vide sig sikre på, at der ikke bliver ændret på fagforeningsfradraget i den kommende valgperiode, har han dog indtil videre ikke ønsket at kommentere.

- Ingen kommentarer, lød beskæftigelsesministerens kortfattede svar på A4’s spørgsmål om fradraget for de faglige kontingenter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.