Fagforeninger i opråb til Neergaard: Dagpengeforlig tager ikke hensyn til denne gruppe

Der er stadig mange huller i efterårets dagpengeforlig. Det må beskæftigelsesministeren hurtigst muligt få lappet, lyder det fra ni forskellige fagforeninger.
Jørn Neergaard Larsen skal sikre bedre forhold for dem, der er ansat i atypiske stillinger, mener ni fagforeningers formænd.
Jørn Neergaard Larsen skal sikre bedre forhold for dem, der er ansat i atypiske stillinger, mener ni fagforeningers formænd. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix

Det danske arbejdsmarked er blevet usikkert og ustabilt, fordi alt for mange er ansat i tidsbegrænsede stillinger eller vikariater.

Derfor er det under al kritik, at det dagpengeforlig, der blev forhandlet på plads i oktober, ikke tager mere hensyn til denne gruppe, der tæller hver fjerde dansker, mener formænd fra ni forskellige fagforeninger.

Det skriver de i et debatindlæg i dagens Politiken, hvor de kommer med et fælles brøl rettet mod beskæftigelsesministeren Jørn Neergaard Larsen.

FOA-formanden Dennis Kristensen og Kim Simonsen fra HK er blandt de fagbosser, der mener, der er brug for et bedre dagpengesystem end det eksisterende.

"Vi har brug for nye dagpengeregler, der giver de atypiske ansatte og beskæftigede klare og gennemskuelige dagpengerettigheder på lige fod med andre. Der påhviler derfor beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen en stor opgave, når den endelige lovgivning skal udformes for at indfase dagpengeforliget mellem Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti." skriver de i Politiken.

Udfordringer ignoreret

Det er dybt uforsvarligt, at dagpengeforliget fra oktober ikke havde løsninger til at hjælpe de danskere, der ikke har en fast fuldtidsstilling, pointerer fagbosserne.

Et af problemerne er, at folk i tidsbegrænsede stillinger i stigende grad fravælger a-kassen, mener fagforeningsformændene. Det bunder i, at flere og flere ser a-kasserne som en usikker forsikring, hvor alt for mange regler og forbehold står skrevet med småt, mener de.

Men det er ikke vejen frem, påpeger de i debatindlægget i Politiken:

"En stor tilslutning til a-kasserne er en forudsætning for den danske flexicuritymodel, hvor tryghed på arbejdsmarkedet med opbakning i lovgivningen bidrager til en stor og fleksibel arbejdsstyrke."

Udover formændene for FOA og HK er indlægget skrevet af formænd fra Dansk Magisterforening, Dansk Journalistforbund, Forbundet Arkitekter og Designere, Forbundet for Kommunikation og Sprog, Dansk Musikerforbund, Dansk Skuespillerforbund  og Dansk Artist forbund.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.