Fagforening efter gramse-anklager: Visitation er også grænseoverskridende for de ansatte

Det er også grænseoverskridende for medarbejderne at udføre de kropsnære visitationer, men de følger bare reglerne, lyder det fra deres fagforening efter flere gramse-anklager.
Foto: Scanpix

Det er ikke kun passagererne, der kan føle sig krænket, når de bliver visiteret i sikkerhedskontrollen i lufthavnen. Også mange medarbejdere synes, at de nærgående visitationer er grænseoverskridende.

Det fortæller Ulla Thygesen, der selv har en fortid som sikkerhedsvagt i lufthavnen og i dag er faglig sekretær i VSL, der er fagforeningen for vagter og sikkerhedsfunktionærer.

- I 2006 blev man pålagt at skulle bruge hænderne til at kontrollere passagererne, og metodikken er blevet skærpet yderligere undervejs. Det har været en enormt grænseoverskridende process for medarbejderne, som også har følt sig krænkede ved at skulle gå så tæt på, siger hun til Avisen.dk.

Reaktionen kommer efter den sidste uges debat om sikkerhedskontrollen i lufthavnen. Flere kvinder har i medierne fortalt om oplevelser i sikkerhedskontrollen, hvor de har følt sig krænket og gramset på.

Lever op til fastsatte krav

Ulla Thygesen understreger, at de ansatte blot udfører deres arbejde og lever op til de krav, som Trafikstyrelsen har fastsat. De betyder, at medarbejderne skal udføre kontrollen efter et helt særligt mønster.

- De gør det på en helt særlig måde. Det er ligesom en fabriksmedarbejder. Man gør det samme hver gang og starter og slutter de samme steder, forklarer hun.

Hun mener derfor også, at det er utænkeligt, at der ikke ville være blevet taget affære, hvis nogle havde taget sig den frihed at gramse på passagerne.

- De bliver ofte testet af Trafikstyrelsen, så det er utænkeligt, at de vil prøve på noget, for det kan lige så godt være en testperson som en passager, siger Ulla Thygesen. Hun forklarer, at myndighederne også har adgang til de videobånd, der konstant kører i sikkerhedskontrollen.

- Metodik er ret vigtigt i den her sag, for hvis man løfter op i blusen eller stikker hånden ind under trussen, så vil man kunne se det på kameraet, og det vil falde uden for den metodik, som medarbejderne skal udføre. Og det vil blive påpeget. Ikke fordi det er seksuel chikane, men fordi det ikke følger anvisningerne. Så folk ville falde i fælden, hvis de ikke gjorde det rigtig, siger hun.

Medarbejderne har ikke noget valg

Hun anerkender, at det for kvinder, der ikke rejser ofte, kan være grænseoverskridende at blive udsat for et sikkerhedstjek. Medarbejderne skal nemlig have håndryggen ind under brystet, hvor bøjlen fra BH'en ofte sidder.

- Det kan føles som om, at man har fat i brystet, siger hun, men understreger igen, at det er noget, der skal gøres.

- Medarbejderne har noget valg. De skal følge den her metodik. De er derfor også dybt berørte over beskyldningerne. Der er over 400 ansatte i sikkerhedskontrollen, og alle 400 er stemplede lige nu, siger Ulla Thygesen til Avisen.dk.

Københavns Lufthavn har, efter sagen er blusset op, bedt passagerer, der føler, at deres grænser er blevet overtrådt, om at henvende sig. Det har resulteret i 53 klager, der er blevet overdraget til politiet. Samtidig har lufthavnen ændret praksis, så kvindelige passagerer, der skal undersøges, fremover bliver spurgt, om de foretrækker, at en kvindelig medarbejder udfører kontrollen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.