Fagforening advarer: Nanostoffer kan være ny asbest

I dag kender vi ikke langtidseffekterne af at arbejde med nanomaterialer. Derfor er der brug for stor bevågenhed på området, lyder nødråbet fra 3F.
Arbejdere i industrien, og særligt dem, der anvender farvelak, er meget udsatte for at indånde farlige nanostoffer.
Arbejdere i industrien, og særligt dem, der anvender farvelak, er meget udsatte for at indånde farlige nanostoffer. Foto: Iris/Scanpix/Arkiv

Der er enighed om, at arbejde med nanomaterialer kan have sundhedsskadelige effekter. Men hvor farligt - det er at arbejde med materialerne - er der ingen, der ved.

Det får nu arbejdsmiljøkonsulent i 3F, Palle Larsen, til at komme med et opråb. Der er behov for større kontrol med nanostoffer på danske arbejdspladser, mener han.

- Vi er nervøse for, at vi får en ny asbestsag, hvis vi ikke håndterer arbejdet med nanomaterialer på mere sikker hånd, siger Palle Larsen til Avisen.dk.

"Engang spiste man også asbest"

Arbejde med nanomaterialer kan være et overset problem, som man klog af skade, burde være mere opmærksom på, mener han.

- Vi vidste jo heller ikke noget om asbest. Det måtte man nærmest spise, da det kom frem. Men den viden, vi har om asbest i dag, har jo gjort, at vi ved, at det er noget værre djævelskab, siger Palle Larsen.

For ham er det helt afgørende, at der på nuværende tidspunkt kun er en meget begrænset viden om, hvordan kontakt med nanomaterialer påvirket folks helbred.

- Der er jo nanomaterialer i rigtig mange nye produkter, men vi aner ikke, hvilke langtidseffekterne det kan få. Men vi ved, at kulstofnanorør kan være kræftfremkaldende, og at nogle nanomaterialer, er decideret farlige. Nanopartiklerne går nemlig i lungerne, og det skaber problemer, som kan medvirke til kræft og påvirke blodbanerne, fortæller Palle Larsen.

Rammer tusindvis af danskere

En anden ting, man heller ikke har viden om, det er hvor mange, der er udsat for nanopartikler.

Men langt flere end titusinder af danskere kan være udsat for de skadeligt stoffer på arbejdet, fortalte hovedbestyrelsesmedlem i 3F, med ansvar for arbejdsmiljø, Ulla Sørensen i går til Avisen.dk.

En betydelig andel af 3F’s medlemmer i industrien, og særligt dem, der anvender farvelak, er ekstra udsatte for nanopartiklerne, fortæller Palle Larsen.

Der kommer hele tiden nye nanomaterialer på markedet, og de bruges blandt andet i produktion af maling, beton, cement, madvarer og kosmetik. Nanomaterialer tilsættes ofte produkter som pulver, og det er netop i pulverform, at de kan være farlige.

Der er altså større risiko ved at blive udsat for nanomaterialer i arbejdsmiljøet, end når man som forbruger er i kontakt med et færdigt produkt med nanomateriale, oplyser Dansk Center for Nanosikkerhed.

Men selvom nogle er mere udsat i kraft af deres arbejdsmiljøer, bør alle være forsigtige.

- Nanomaterialer findes i rigtig mange ting, selvom det ikke er noget, vi kan se. Derfor er det svært at vide, hvor man skal være varsom. Men fordi der er nanostoffer i alle mulige produkter, er vi alle sammen dagligt i kontakt med nanomaterialer, siger Palle Larsen.

Brug for regler om nanostoffer

I det foreløbige tekniske finanslovsforslag, fra den nye V-regering, er der ikke afsat midler til at forske i nanomaterialer i arbejdsmiljøer.

Det kan betyde, at Dansk Center for Nanosikkerhed må dreje nøglen om, og det kan gå udover 3F’s medlemmer, forklarer Palle Larsen.

- Det er rigtig kedeligt, hvis nanocenteret bliver nedlagt, for så får vi et meget lavere beskyttelsesniveau på mange arbejdsplader. I dag er der ikke krav om, at nanomaterialer skal mærkes på produkter. Derfor har vi hele tiden brug for ny viden fra Videnscenteret om, hvad vi skal være opmærksomme på, siger han.

På den baggrund skal der træffes særlige forholdsregler og nedsættes maksimale grænseværdier for arbejdet med nanomaterialer, mener han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.