Fagbossens plan: Så hurtigt skal storfusions skæbne afgøres

- Vi kan ikke blive ved med at være i et vakuum, hvor vi overvejer frem og tilbage, siger LO-formandskandidat, Flemming Vinther.
- Jeg tror slet ikke på, at en samarbejdsmodel, der kører i mange år, fører til en fusion. Så tror jeg, at vi får snakket os fra hinanden igen. Lykkes sammenlægningen ikke nu, tror jeg ikke, at det bliver i min tid, fastslår Flemming Vinther.
- Jeg tror slet ikke på, at en samarbejdsmodel, der kører i mange år, fører til en fusion. Så tror jeg, at vi får snakket os fra hinanden igen. Lykkes sammenlægningen ikke nu, tror jeg ikke, at det bliver i min tid, fastslår Flemming Vinther. Scanpix

Alle tre kandidater til posten som LO-formand efter Harald Børsting bakker nu op om en fusion mellem LO og FTF til en ny stor hovedorganisation. Både LO's næstformand Lizette Risgaard, HK-formand Kim Simonsen og HKKF-formand Flemming Vinther ønsker at lægge LO og FTF sammen.

Men nu går Flemming Vinther skridtet videre og advarer mod at trække processen i langdrag af hensyn til det skeptiske fagforbund, 3F. I et interview med Ugebrevet A4 fastslår soldaterformanden, at han gerne ser, at LO-forbundene allerede om to år træffer den endelige beslutning.

- På en ekstraordinær kongres i 2017 skal vi beslutte et ja eller et nej. Vi kan ikke blive ved med at være i et vakuum, hvor vi overvejer frem og tilbage. Vi kan ikke over fire eller seks år mere diskutere en sammenlægning. Det slider simpelt hen for meget, fastslår Flemming Vinther.

Køreplanen er klar

Hans køreplan er, at LO på en forestående kongres i oktober beslutter at gå ned ad kirkegulvet og smelte sammen med FTF. Derefter skal der bruges to år på at afklare, hvordan den politiske struktur og økonomien skal være i en ny hovedorganisation. Blandt andet skal det afdækkes, hvordan den lokale struktur og magtforholdet mellem små og store forbund skal være.

Men så snart de spørgsmål er afklaret, skal man skride til handling og træffe beslutningen om en fusion i 2017, fremfører han.

- Nogle fagforbund, heriblandt 3F, er ikke ligefrem forelskede i ideen om at slå LO og FTF sammen. Det skal vi tage alvorligt og bruge den fornødne tid til at give ordentlige svar på de forskellige spørgsmål. Men vi skal også gøre os klart, at det er en illusion at kunne give svar på alle spørgsmål, siger han til Ugebrevet A4.

Tror ikke på samarbejdsmodel

Hvis et flertal på LO-kongressen i oktober stemmer for en samarbejdsmodel, vrager man ifølge Flemming Vinther fusionen for tid og evighed.

- Jeg tror slet ikke på, at en samarbejdsmodel, der kører i mange år, fører til en fusion. Så tror jeg, at vi får snakket os fra hinanden igen. Lykkes sammenlægningen ikke nu, tror jeg ikke, at det bliver i min tid, fastslår Flemming Vinther.

Dermed lægger han afstand til LO-næstformand Lizette Risgaard, der også er tilhænger af en fusion, men advarer mod at presse en ny hovedorganisation ned over hovedet på de mange kritiske medlemmer.

- Jeg tror, at vi kan være en langt stærkere interessevaretager både på den politiske og fagpolitiske bane ved at danne en ny hovedorganisation. Men det her skal ikke være et top-down-projekt. Vi skal bruge tid på at tale med baglandet og gøre hinanden trygge ved, hvad der sker, når vi engang trykker på knappen til en ny hovedorganisation. Der skal bare ikke være flere hundrede tusinder medlemmer, der ikke synes, at det er en god ide, har Lizette Risgaard udtalt til A4.

Fem forbund tøver

Lizette Risgaard har sammen med sin næstformandskandidat til LO-posten, Arne Grevsen, meldt ud, at en fusion af LO og FTF ikke ligger lige om hjørnet, selvom det er målet på længere sigt.

I dag tøver fem LO-forbund anført af 3F i forhold til at haste en fusion igennem. Og flere af forbundene foretrækker dybest set et tættere samarbejde frem for et egentlig ægteskab. På den anden side står blandt andet HK, FOA og Dansk Metal og mener, at en sammenlægning vil give danske lønmodtagere langt flere muskler og større analysekraft, når man forhandler med arbejdsgiverne og de politiske partier.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.