Fagboss revser politikere: Drop myten om offentligt ansatte der hviler sig

Mens arbejdspresset stiger og sparekniven svinges i kommuner og regioner, mener mange politikere, at den offentlige sektor er et hvilested for sygeplejersker, pædagoger og andre offentligt ansatte. Intet kunne være mere forkert, fastslår Bente Sorgenfrey på FTF-kongres i dag.
Bente Sorgenfrey vil på FTF-kongressen i dag give politikerne en røffel: De ansatte i den offentlige sektor knokler og knækker af stress. Så drop fortællingen om, at den offentlige sektor er et hvilested. 
Bente Sorgenfrey vil på FTF-kongressen i dag give politikerne en røffel: De ansatte i den offentlige sektor knokler og knækker af stress. Så drop fortællingen om, at den offentlige sektor er et hvilested.  Foto: Keld Navntoft, Scanpix.

Spørg en hvilken som helst sygeplejerske, folkeskolelærer, pædagog eller socialrådgiver om de har mulighed for at tage en slapper på arbejdet, og de vil kigge forbløffet på dig.

Ikke desto mindre oplever FTF-formand Bente Sorgenfrey ofte, at politikere taler om de offentligt ansatte som nogen, der hviler, når de møder op i hvid kittel på en overfyldt hospitalsgang, eller når de går på legepladsen med tyve børnehavebørn.

- Hos nogle politikere er der kommet et syn på den offentlige sektor som sådan et hvilested. Der er kommet en forestilling om, at de offentligt ansatte bare hviler sig og for øvrigt også har betalt frokostpause, siger hun og understreger, at intet kunne være mere forkert.

- Når jeg taler med sygeplejersker og pædagoger og andre offentligt ansatte har de måske ti minutter, hvor de spiser frokost. Samtidig skal de være til rådighed, fordi der kan komme en patient eller et barn græder i vuggestuen, siger hun.

Presset har aldrig været større

Når FTF i dag begynder kongres på Frederiksberg, vil Bente Sorgenfrey tale dunder til de politikere, som holder liv i myten om de offentligt ansatte, der fordriver arbejdstiden med frokost- og kaffepauser.

Sandheden er nemlig, at der aldrig har været et større pres på de ansatte på hospitaler, daginstitutioner og i ældreplejen end nu, mener hun. Ifølge en stor undersøgelse fra Aalborg Universitet er FTF-medlemmerne dem, der føler sig allermest pressede og stressede på det danske arbejdsmarked.

Således oplever otte ud af ti FTF-ansatte i den offentlige sektor, at der er indført flere dokumentationskrav de senere år, mens det blandt de ansatte i den private sektor kun er godt hver anden lønmodtager.

Otte ud af ti socialrådgivere, pædagoger, folkeskolelærere og andre FTF-medlemmer oplever også en øget arbejdsmængde, uden at der er blevet flere ansatte til at løse opgaverne.

Seks ud af ti medlemmer af FTF-forbund betegner deres arbejde som psykisk belastende, og næsten hver anden socialrådgiver og ergoterapeut kan ikke slippe arbejdet, når de går hjem.

De tal er Lars Løkke Rasmussens regering og resten af partierne på Christiansborg nødt til at tage alvorligt, mener Bente Sorgenfrey.

Udbrændthed og dårligt arbejdsmiljø

- Stress, udbrændthed og dårligt arbejdsmiljø fylder desværre meget hos vores medlemmer, og så er det ikke et godt signal at beskære Arbejdstilsynet, nedlægge Forebyggelsesfonden og spare på uddannelsesområdet. Der vil jeg komme med nogle krasse ord til Lars Løkke, fastslår hun og henviser til, at statsministeren onsdag er gæstetaler på FTF-kongressen.

Hun advarer politikerne om at barbere mere på offentlige velfærdsområder. Risikoen er nemlig at medarbejderne flygter og borgerne fremover vil vælge det private frem for det offentlige.

Myten om at den offentlige sektor er et hvilested for de ansatte skal for alt i verden udryddes, understreger hun. Og samtidig skal politikerne have klar besked om, at de gerne må være langt mere ambitiøse på den offentlige sektors vegne.

S-formand gør sig gode venner med privatsektor

Her går ingen ram forbi. Både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne svigter for øjeblikket den brede velfærdsdagsorden, som de ellers lovpriser under valgkampe, noterer hun.

- Jeg oplever, at Dansk Folkeparti har en forkærlighed for ældreplejen og ikke for andre i den offentlige sektor. Det under jeg de ældre, men hvad med børnene? Jeg kan også se, at Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen nu skal gøre sig gode venner med den private sektor. Det er som om, at man bare tager lønmodtagerne for givet i den offentlige sektor, siger hun.

Bliver deprimeret

Når tempoet stiger, og der kommer færre ressourcer og flere dokumentationskrav, tipper det lige pludselig, og velfærdens kernetropper vil droppe jobbet på plejehjemmet, i børnehaven eller på en overbelagt hospitalsafdeling, advarer Bente Sorgenfrey.

- Jeg bliver rigtig deprimeret, når jeg møder en nyuddannet pædagog, sygeplejerske eller ergoterapeut, der efter ganske kort tid ikke gider arbejde i den offentlige sektor. De føler, at de er kommet for langt væk fra den kerneopgave, som de lige har uddannet sig til og har glædet sig til at komme ud og bruge deres faglighed. Det er et meget alvorligt problem, som vi alle er nødt til at forholde os til, mener hun.

FTF-kongressen varer frem til torsdag aften, og de 233 delegerede skal udover aktuelle faglige spørgsmål også diskutere en mulig sammenlægning med LO til en ny stor hovedorganisation.

Flere krav og opgaver giver stress

'Der er indført flere dokumentationskrav'. 79 procent. af FTF-medlemmerne og 64 procent af LO-medlemmerne svarer helt eller delvist enig.

'Der er en øget arbejdsmængde, uden at vi er blevet flere ansatte.' 81 procent af FTF-medlemmerne og 69 procent af LO-medlemmerne svarer helt eller delvist enige.

'Mit arbejde er psykisk belastende'. 57 procent af FTF-medlemmerne og 40 procent af LO-medlemmerne svarer helt eller delvist enige.

Kilde: Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, CARMA, i den såkaldte APL-undersøgelse (Arbejdsliv og Politik set i Lønmodtagerperspektiv).  896 er medlemmer af LO-forbund, 504 FTF-forbund.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.