Ishockey - arbejdsforhold på glat is

Fagboss raser: Ansatte trues med dummebøder

Ishockeyspillernes fagforening beskylder klubberne for at udnytte unge spilleres passion for sporten.
Klubberne truer spillerne med urimelige bøder, mener formand for ishockeyspillernes fagorganisation DEF, Mark O. Madsen. 
Klubberne truer spillerne med urimelige bøder, mener formand for ishockeyspillernes fagorganisation DEF, Mark O. Madsen.  Foto: Robert Nyholm/Scanpix/Arkiv

Det kan ikke være rigtigt, at ishockeyspillerne i Danmarks bedste liga, Metal Ligaen, risikerer en fyreseddel samt en bøde på 50.000 kroner, hvis de bliver væk fra blot én træning, mener Mark O. Madsen, der er formand i Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), der repræsenterer ishockeyspillerne.

Avisen.dk har tidligere kunnet fortælle, at danske ishockeyspillere i Metal Ligaen spiller på kontrakter, der betyder, at klubberne kan straffe spillere med bøder på 50.000 kroner, hvis de bliver væk fra træning uden tilladelse.

Dansk Ishockey Union (DIU), der repræsenterer klubberne, har tidligere været ude og berolige med, at bøden på de 50.000 kroner aldrig er blevet brugt mod en spiller.

Men den udmelding giver Mark O. Madsen ikke meget for.

Truer spillerne

- Det passer ikke. Denne bestemmelse bruges til at true spillerne til at indordne sig. Det er muligvis korrekt, at en bøde ikke er ført igennem, men forestil dig at stå overfor en bøde på 50.000 kroner, hvis du er på SU og får nul kroner af din klub. Det er altså en hård dummebøde at få for eksempel for at misse en træning. For det står der jo rent faktisk sort på hvidt i kontrakten, at spilleren risikerer, siger Mark O. Madsen.

Han har sammen med DEF forsøgt at få klubberne til at droppe bøden på 50.000 i spillernes kontrakter.

Formand for DIU, Ulrik Larsen, har forklaret til Avisen.dk, at bøderne på 50.000 har et andet og helt særligt formål.

- Den tekst er tiltænkt en fultidsprofessionel spiller. Hvis han lige pludselig flytter til en anden klub, så har man den der, man kan bruge, har Ulrik Larsen tidligere udtalt.

Slavelignende forhold

Han har også medgivet, at det kan virke urimeligt, at unge spillere, der ikke får løn, skal møde op til træning og kampe i gennemsnit 48 timer om ugen, som der også står i Metal Liga-spillernes kontrakter.

De ringe lønforhold er blandt andet blevet stærkt kritiseret af en arbejdsmarkedsforsker, der kalder spillernes kontrakter for "slavelignende forhold."

Men klub-bossen Ulrik Larsen appellerer til, at man ser lønforholdene i et større perspektiv, og har over for Avisen.dk forklaret, at klubberne ikke har så mange penge, og at spillerne til gengæld får adgang til stave og andet udstyr.

- Jeg blander mig ikke i, om de får 5 bananer eller 5.000 kroner. Det vigtige er, at de har en kontrakt, så de kan være sikre på, at de får det, de er blevet lovet af udstyr, det behøver ikke være penge, har Ulrik Larsen udtalt.

Klubberne skal tilbage til forhandlingsbordet

Men hos DEF, køber de ikke DIU's argumenter:

- Vi mener bestemt ikke, at det er rimeligt at kræve, at spillere skal skrive under på et eller flerårige fuldtidskontrakter til 0 kroner i løn, hvor det eneste, de får, er udstyr og "bananer", som Ulrik Larsen udtrykker. Det er i den grad at udnytte spillernes passion for sporten, siger Mark O. Madsen.

Han vil sammen med DEF arbejde videre på at sikre bedre forhold for ishockeyspillerne, efter tidligere forhandlinger med DUI brød sammen i sommers.

- Der er et behov for en overenskomst i dansk ishockey, og vi håber derfor på, at DIU og Ligaforeningen vil komme tilbage til forhandlingsbordet, så vi kan finde en løsning, siger Mark O. Madsen.

faktaboks

Avisen.dk sætter i disse uger fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.

Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.

Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skriv til laerke@avisen.dk

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.