RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Fagboss: PFA bør trække millioner ud af Ryanair

Formanden for HK Privats cirka 140.000 medlemmer opfordrer pensionsselskabet til at trække investering i det kontroversielle flyselskab ud. - Jo før des bedre, lyder det.
Det danske pensionsselskab PFA har investeret 15,5 millioner i det kontroversielle flyselskab Ryanair. Danskere kan altså have en del af deres opsparing stående i Ryanair-aktier uden at vide det.
Det danske pensionsselskab PFA har investeret 15,5 millioner i det kontroversielle flyselskab Ryanair. Danskere kan altså have en del af deres opsparing stående i Ryanair-aktier uden at vide det. Foto: Scanpix/Arkiv/Josep Lago

Formanden for fagforeningen HK Privat er forundret over, at pensionsselskabet PFA har 15,5 millioner investeret i det kontroversielle flyselskab Ryanair, der for nylig begyndte at flyve ud fra Københavns Lufthavn.

Simon Tøgern sidder ikke i PFA's bestyrelse. Det gør formanden for HK Handel, Per Tønnesen. Men han er ude at rejse, og det får hans kollega i HK Privat til at råbe op.

LÆS OGSÅ: Pensionsbombe! Din opsparing kan være investeret i Ryanair

Fagbossen mener nemlig, at PFA bør holde sig fra et flyselskab som Ryanair.

- Jeg mener, at en investering af den karakter bør afvikles. Min helt principielle holdning er, at der ikke skal investeres i firmaer, hvor de ansatte ikke har de samme rettigheder og vilkår som vores medlemmer. Medlemmerne er jo baggrunden for at investere, siger Simon Tøgern til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Afsløring: Så lidt tilbyder Ryanair stewardesser i København

Han håber, at PFA trækker de 15,5 millioner, som selskabet har stående i indirekte investeringer.

- Jo før des bedre, lyder det fra Simon Tøgern fra HK Privat, der har cirka 140.000 medlemmer, som typisk arbejder på kontor i den private sektor.

Månedsløn på 9.000-10.000 før skat

Ryanair, der blandt andet flyver til Dublin, London og Milano fra København, har været i vælten, fordi kabinepersonalet ikke har en overenskomst.

Af samme grund har PensionDanmark sat selskabet på sin sorte liste.

Ifølge en kontrakt, Avisen.dk er i besiddelse af, tilbydes stewardesser, som Ryanair hyrer via vikarbureauer, en månedsløn på omkring 9.000-10.000 kroner før skat.

Kontrakten har vakt harme i fagbevægelsen. Blandt andet i Flyvebranchens Personale Union (FPU), der har danske piloter og stewardesser som medlemmer.

LÆS OGSÅ: Fagboss: Sådan klarer vi årelang kamp mod Ryanair

I øjeblikket verserer der en sag ved Arbejdsretten i København. Sagen handler kort fortalt om, hvorvidt fagbevægelsen må lave konflikt mod Ryanair.

Tavse arbejdsgivere

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en stribe medlemmer af PFA's bestyrelse i tale.

Karsten Dybvad fra Dansk Industri (DI), der er en af to næstformænd, har ingen kommentarer til PFA's investering i Ryanair. DI's presseafdeling henviser til PFA.

LÆS OGSÅ: Provokonger: Ryanair gør som Simon Spies

Heller ikke bestyrelsesmedlemmet Laurits Rønn fra Dansk Erhverv (DE) ønsker at udtale sig til pressen. DE's presseafdeling henviser også til PFA.

Fagboss: Ikke med PFA-kasketten på

Formanden for Maskinmestrenes Forening vil ikke udtale sig.

- Jeg ønsker ikke at udtale mig til pressen med min PFA-kasket på, siger Per Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Stewardesse i Ryanair: "Mor og far måtte sende penge"

Men det vil Simon Tøgern fra HK Privat altså godt, selvom det er nyt for ham, at PFA har investeret 15,5 pensionsmillioner i Ryanair.

- Når PFA siger, at selskabet er bekymret, tænker jeg, at PFA har det ligesom mig, siger han.

Skal ikke vente på Arbejdsretten

Fagbossen mener ikke, PFA bør vente med at trække millionerne ud af flyselskabet, selvom sagen ved Arbejdsretten endnu ikke er afsluttet.

- Ryanair er en international virksomhed. De optræder og nægter at forhandle med ansatte over hele Europa. Uanset hvordan sagen falder ud herhjemme, vil Ryanairs ansatte blive ved med at have ringe rettigheder og vilkår, siger Simon Tøgern.

LÆS OGSÅ: 3F: Ryanair er kannibaler

Avisen.dk afventer en kommentar fra Jørn Neergaard Larsen, der er afgående direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og en af to næstformænd i PFA's bestyrelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.