Fagboss: Katastrofe at spare på arbejdsmiljø midt i stress-epidemi

Hver tiende medlem af FTF er udsat for stress, viser en ny undersøgelse. Derfor bekymrer det formand Bente Sorgenfrey, at regeringen vil skære i Arbejdstilsynet.
Hver tiende medlem af FTF er stresset, viser nye tal. Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen vil skære i indsatsen mod netop stress, siger Bente Sorgenfrey.
Hver tiende medlem af FTF er stresset, viser nye tal. Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen vil skære i indsatsen mod netop stress, siger Bente Sorgenfrey. Scanpix arkiv

Danskerne lider af stress som aldrig før. Derfor er det en hel skæv prioritering, at regeringen vil i Arbejdstilsynets ressourcer og fyre en femtedel af de ansatte.

Det mener Bente Sorgenfrey, der er formand for hovedorganisationen FTF, som organiserer 450.000 danskere - blandt andet pædagoger, lærere, sygeplejersker og politibetjente.

- Det er en katastrofe i forhold til at understøtte et godt arbejdsmiljø, specielt i forhold til stress, siger hun til Avisen.dk.

Det er jobbet, som stresser

En ny undersøgelse foretaget blandt FTF's medlemmer viser netop, at knap hver tiende medlem er udsat for stress i høj eller meget høj grad. Det er lidt flere end i 2012. Den primære kilde til stress er ifølge medlemmerne selv jobbet.

Samtidig er andelen, som slet ikke oplever stress, faldet fra 36 procent til 30 procent.

I regeringens finanslovsudspil er der lagt op til at spare massivt på Arbejdstilsynet, blandt andet ved at nedlægge 140 stillinger, hvilket svarer til cirka hver femte af tilsynets medarbejdere.

"Det er helt skævt"

Det er blandt andet i de særlige indsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø, at der skal skæres, og det bekymrer Bente Sorgenfrey.

- Stress er et stigende problem. Vi har et rigtigt stort arbejde foran os i forhold til det psykiske arbejdsmiljø, så det er bekymrende, at det bliver nedprioriteret på den her måde. Det er helt skævt at spare på forebyggelse og rådgivning, som vi netop har erfaring med virker, siger hun.

Blandt lønmodtagerne generelt er det cirka 370.000, der ofte eller hele tiden føler sig stressede, viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Danmarks Statistik.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.