VOLD MOD INDSATTE

Fagboss: Fængselsbetjente mangler hjælp til eftertanke

Formanden for Fængselsforbundet efterlyser mere supervision til fængselsbetjente, der arbejder med hårdkogte kriminelle.
Arbejdspladser på Anstalten ved Herstedvester. Peter Lundin, der er dømt for drabet på sin kæreste og hendes to børn, har siddet på en af pladserne. Anstalten er et af de danske fængsler, der huser flest hårdkogte kriminelle.
Arbejdspladser på Anstalten ved Herstedvester. Peter Lundin, der er dømt for drabet på sin kæreste og hendes to børn, har siddet på en af pladserne. Anstalten er et af de danske fængsler, der huser flest hårdkogte kriminelle. Foto: Maria Hedegaard/Arkiv/Scanpix

Danmarks knap 3.000 uniformerede fængselsbetjente er under et så stort pres fra de indsatte, at de løbende har brug for hjælp til at læsse af.

Sådan lyder det nu fra Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet - fængselsbetjentenes fagforening.

- Det er min påstand, at øget supervision kan få antallet af disciplinærsager om vold og ydmygende adfærd ned. Vi skal turde at reflektere mere. Nogle af vores medlemmer går dag ud og dag ind med folk, der skal sidde i mange år - de er karakterafvigere og misbrugere, som kan sprænge i luften med kort varsel, siger formanden.

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjent taler ud: For meget vold mod indsatte

Meldingen, der er rettet mod Kriminalforsorgen og politikerne på Christiansborg, kommer, efter at fængselsbetjent Marianne Jørgensen stod frem på Avisen.dk og tv.

"En sag er en for mange"

Den 28-årige kvinde, der har arbejdet på Anstalten ved Herstedvester, fortalte om, hvordan hun er blevet frosset ud af sine kolleger, fordi hun indberettede og vidnede mod en voldelig mandlig kollega, der efterfølgende blev dømt for at have taget kvælertag på en kvindelig indsat.

- En sag er en for mange, siger Kim Østerbye.

Citat

 

- Vi holder ikke hånden over nogen – men vi holder hånden under alle, som fortæller sandheden.

Kim Østerbye, formand, Fængselsforbundet

 

Kilde: Pressemeddelelse fra Fængselsforbundet

UDVID

LÆS OGSÅ: Hva' så Mette F.? Nu vil flertal beskytte whistleblowere

Talsmanden for landets fængselsbetjente mener, at en del af forklaringen på tilfælde som Marianne Jørgensens er manglende supervision eller debriefing.

Ifølge Kriminalforsorgen får ansatte på Anstalten ved Herstedvester supervision en til to gange om måneden. Den ene gang er obligatorisk.

LÆS OGSÅ: Indsat: Fængselsbetjente ydmyger os og tager kvælertag

Betjentene superviseres af anstaltens psykologer og psykiatere.

Formand: Fængselsbetjente er samvittighedsfulde

Fra Fængselsforbundets side slår formanden Kim Østerbye fast, at kolleger ikke skal dække over hinanden, hvis nogen begår fejl.

LÆS OGSÅ: DF: Minister må ind i sag om vold mod indsatte

Han understreger, at de fleste fængselsbetjente ikke går over stregen, når det kommer til magtanvendelser mod indsatte.

- Selvom vi arbejder med mennesker, som ofte er voldelige, er langt størstedelen af personalet samvittighedsfulde, professionelle og kun loyale over for én ting: At reglerne bliver overholdt, siger Kim Østerbye.

LÆS OGSÅ: Mette F. om Marianne-sag: Fuldstændig og aldeles uholdbart

Formanden efterlyser en anerkendelse fra fængselsbetjentenes arbejdsgiver - Kriminalforsorgen - i forhold til et belastet arbejdsmiljø.

- Vores medlemmer får ikke nok supervision. Når folk går i turnus, skal de ud af deres vagt for at blive superviseret. Det er meget bekosteligt. Det burde være en naturlig ting, men det er det ikke, siger Kim Østerbye.

Han kræver mere end drypvise bevillinger fra Christiansborg.

Hvert år går flere fængselsbetjente ned med psykiske traumer.

Marianne: Spar ikke på supervisionen

Tidligere fængselsbetjent Marianne Jørgensen, der i dag arbejder med kriminelle med fodlænke, støtter fagforeningen.

- Jeg er helt enig i, at Christiansborg skal gøre det til lovkrav, at alle fængselsbetjente skal have supervision. Der må ikke spares på den konto. Det at arbejde som fængselsbetjent er psykisk hårdt, og der skal være en langt større åbenhed og ærlighed blandt personalet, så man tør sige fra, siger hun.

Den 28-årige kvinde har været tæt på at forlade Kriminalforsorgen, fordi hun har været ramt af både depression og angst efter at have vidnet mod tre kolleger i retten - den ene havde været voldelig, og de to andre havde forsøgt at dække over volden.

- Der er rigtig mange professionelle betjente. Det er ikke dem, vi snakker om her. Det er de betjente, der tager reglerne i egen hånd, laver en uformel ledelse og danner en subkultur. Det er de betjente, der skal være fokus på, for de er med til at gøre det svært for mange andre betjente, siger Marianne Jørgensen.

Chef: Vi vil gerne supervisere mere

Kriminalforsorgen har flere steder systematisk supervision og kollegial feedback, men ledelsen vil gerne have mere af samme skuffe.

- Vi er ved at se på yderligere midler til området. Vi vil gerne supervisere fængselsfunktionærerne i endnu videre omfang end i dag. Det er glædeligt, at Fængselsforbundet er af samme mening, siger HR-chef Marianne Fæster Nielsen.

Synes du, at Kriminalforsorgen har tilstrækkeligt med ressourcer til supervision?

- Der stiller du mig et politisk spørgsmål, som jeg som embedsmand ikke har lov at svare på. Det, jeg kan svare på, er, at vi er i gang med at se på yderligere supervision.

Skal supervisionen være obligatorisk?

- En af de ting, som vi overvejer, er obligatorisk supervision.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.