Fagbevægelsen kæmper videre mod Ryanair

Den danske fagbevægelse er gået sammen med europæiske kolleger i kampen mod det omdiskuterede irske lavprisselskab Ryanair.
Den danske fagbevægelse kæmper videre mod Ryanair på europæisk plan.
Den danske fagbevægelse kæmper videre mod Ryanair på europæisk plan. Foto: Scanpix

Ryanair glæder sig over udviklingen i Danmark.

Senest har selskabet meldt ud, at det nationale, irske flyselskab Aerlingus har droppet sine flyvninger mellem Dublin og København, mens Ryanair fortsætter med at tilbyde sine billige billetter på ruten.

I sommers tabte det omdiskuterede irske selskab ellers til den danske fagbevægelse i Arbejdsretten, og Ryanair måtte droppe sine baser i Danmark. Og hos Flyvebranchens Personale Union (FPU) giver man da heller ikke meget for Ryanairs jubeludmeldinger.

- Det er ikke en sejr for Ryanair, siger næstformand i FPU Anders Mark Jensen til Avisen.dk og henviser til, at Ryanair ikke er det eneste selskab, der flyver på ruten Dublin-København.

Og selvom Ryanair har kronede dage i København, hvor danskerne er glade for selskabets billige billetter, så mener Anders Mark Jensen ikke, at fagbevægelsens sejr i Arbejdsretten i sommers har været forgæves.

- Ryanair har ikke base i København, så de horrible forhold, som selskabet byder sine ansatte, eksisterer ikke i Danmark. Vi har forsvaret os mod et angreb fra Ryanairs side, siger han.

Kæmper videre europæisk

Og fagbevægelsen er da heller ikke klar til at kaste håndklædet i ringen.

- Nu skal vi kæmper videre europæisk, siger Anders Mark Jensen og henviser til, at man blandt andet har forsøgt at sætte sit præg på den lufthavnspakke, som EU-kommissionen snart kommer med.

- Vi arbejder også på at få organiseret kabinepersonalet i Europa, siger han.

Også i LO fremhæver formand Lizette Risgaard samarbejdet med de europæiske kolleger. I et skriftligt svar til Avisen.dk skriver hun:

- Vi har ikke noget mod priskonkurrence og billige flybilletter, men det skal være på ordnede vilkår. Det kalder også på samarbejde og europæiske løsninger, derfor vi har taget det op i europæisk fagbevægelse. Vi har forhindret social dumping på dansk jord, siger hun blandt andet og fortsætter:

- Uden baser i Danmark har Ryanair tabt nogle muligheder for deres indtjening. Dem kan de få ved at indgå en overenskomst, vi er parat når som helst. Jeg vil opfordre alle til at skrive under på FairtransportEurope.eu, som ønsker, at EU nu forbedrer forholdende i transportsektoren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.